Locuri turistice din România care merită vizitate:

100 de ani de istorie: Mausoleul de la Mărășești

După 100 de ani de la una dintre cele mai importante operațiuni militare a Armatei Române din Primul Război Mondial, Mausoleul de la Mărășești a rămas un monument impresionant, care păstrează amintirea vie a bătăliei pe care au dus-o eroii de atunci pentru o Românie mare, liberă și puternică.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”147″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Mausoleul de la Mărășești se afla la kilometrul 202, pe drumul național ce leagă Focșaniul de Adjud. Acesta a fost ridicat chiar pe câmpul de luptă al marilor bătălii din vara anului 1917, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești murit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români.  Mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost construit după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin.. Lucrările de construcție au fost începute la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor oficialități ale vremii, și s-au reluat 12 ani mai târziu, în 1936. Mausoleul a fost inaugurat  oficial pe 18 septembrie 1938Cornel Medrea și Ion Jalea au realizat basoreliefurile “Cupolei Gloriei” surprinzând diverse momente ale luptelor de la Mărășești, iar  Eduard Săulescu a creat pictura interioară.

În anul 1938, cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

Bătălia de la Mărăşeşti a fost cea mai mare bătălie care s-a dat pe frontul românesc în Primul Război Mondial. Pe câmpiile de luptă de la Mărășești, armata română a ținut piept atacurilor armatei inamice, mânați de  deviza istorică „Pe aici nu se trece!”. Lupta a durat 29 zile şi a angajat, de ambele tabere, 25 divizii de infanterie, 2 divizii de cavalerie şi o brigadă de cavalerie. 16 din cele 29 de zile au fost pline de lupte extrem de încrâncenate, de atacuri şi contraatacuri extrem de obositoare și încărcate de tensiune. .

După 72 de ani de când au luptat pe aceste meleaguri, în 1916-1918, sergentul Constantin Drăgoescu a revenit pentru a revedea totul la vârsta de 92 de ani. Rog tinerii de azi să o păstreze întreagă.” A scris Constantin Drăgoescu, în 11 august 1990, în cartea de onoare.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Elena Balint
Elena Balint
5 years ago

Istoria ne face mai buni, mai intelepti , ne face patrioti si respectosi fata de inaintasii si eroii nostrii, care au platit cu viata pentru ceea ce avem si traim noi astazi. Eroii comemorati la mausoleul de la Mararesti sunt exemplul sactificiului maxim , pentru noi si urmasii nostri , in mentinerea unui stat si popor liber care sa-si aleaga independent destinul si viitorul. Am fost deosebit de impresionata si mandra de eroii comemorati si de inaintasii care au construit acest monument.

Distribuie: