Locuri turistice din România care merită vizitate:

11 locuri inedite pe care merită sa le vizitezi in Creta

Te întâmpină cu locuri pitorești și plaje nisipoase, munți străbătuți de canioane spectaculoase, orașe istorice cochete și nenumărate situri arheologice, precum și monumente deosebite, lăcașuri de cult remarcabile și o mulțime de tradiții populare. Creta, cea mai mare insulă a Greciei și a cincea ca mărime din Marea Mediterană, poate fi descrisă ca un paradis natural îmbogățit cu povești și simboluri ale lumii antice. De o frumusețe copleșitoare, această destinație îți oferă experiențe de neuitat, fiind o atracție turistică unde poți ajunge tot anul, pentru relaxare ori circuite interesante. Dacă intenționezi să descoperi locul de naștere al lui Zeus, iată câteva dintre obiectivele inedite pe care merită să le vizitezi în Creta:

Sursa foto: https://img.freepik.com/free-photo/beautiful-view-platanias-village-crete-greece-full-trees-building-near-shore_181624-26159.jpg?w=1800&t=st=1666271006~exp=1666271606~hmac=0d85760ffc5243b9993e7d25958d8e7b5ba74c7dbc7a5b8754ce31f4941b8e63

1.  Capitala Heraklion

Așezat între două mari lanțuri muntoase, Dikti și Idi, Heraklion este cel mai mare oraș din Creta și capitala insulei. Centru administrativ și economic, acesta găzduiește un aeroport, muzee, restaurante, hoteluri, piețe celebre, dar și cel mai mare port din zonă.

2.  Platoul Lassithi

Dacă vrei să descoperi Peștera lui Zeus, cele peste 10.000 de mori de vânt ori satele pitorești sub formă de cerc, cazează-te la hoteluri în Lassithi, Creta. În cea mai estică zonă a insulei vei găsi un platou fertil, în munții Dikti, înconjurat de vârfuri ce ajung până la 2.200 de metri altitudine și sunt veșnic acoperite de zăpadă.

3.  Palatul din Knossos

La doar 5 kilometri de Heraklion se află cel mai mare sit arheologic din epoca bronzului în Creta. Are o suprafață de 20.000 de metri pătrați, este cel mai mare și spectaculos dintre toate palatele minoice.

4.  Plaja Vai

Cunoscută și ca Pădurea de Palmieri, plaja Vai are un aspect tropical, cu nisip auriu și ape limpezi. Este singura pădure de palmieri din Europa, se întinde pe o suprafață de 250 de kilometri pătrați și cuprinde mii de exemplare.

5.  Sapinalonga

Aflată în apropiere de satul Angios Nikolaos, această mică insulă cretană este o fostă colonie de leproși. Sapinalonga atrage turiștii prin sălbăticia și misterul său, dar și datorită construcțiilor vechi și a fortificațiilor originale.

6.  Defileul Zakros

La sud de Vai și Sitea, după satul Ano Zakros, se întinde pe câțiva kilometri spre mare un defileu impresionant. Acesta este ultimul sector al traseului European E4 care începe în Portugalia, traversează Marea Mediterană, țările din sudul Europei, Grecia și Creta. Denumită și “valea morților” din cauza mormintelor neolitice descoperite aici, defileul Zakros găzduiește și unul dintre cele patru palate minoice de pe insulă.

7.  Canionul Samaria

În partea de vest a insulei, în munții Albi, se găsește unul dintre parcurile Naționale ale Greciei. Râul Tarraios a creat acest defileu ce se întinde de la Platoul Omalos la mai bine de 1.200 de metri altitudine până la Marea Libiei. Are o lungime de 16 kilometri, pereți stâncoși înalți de 600 de metri și oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din Creta.

8.  Orașul Rethymno

A fost înființat în anul 1204, după ce venețienii au cucerit Creta, astfel că multe dintre clădiri sunt de creație venețiană. Situat pe coasta nordică a insulei, la jumătatea distanței dintre Heraklion și Chania, acest minunat oraș are o arhitectură remarcabilă și este perfect pentru plimbări lungi.

9.  Mănăstirea Arkadi

La 30 de kilometri sud-vest de Rethymno, înconjurată de podgorii și măslini, se află Mănăstirea Arkadi. Locul este încărcat de istorie și amintește de unul dintre cele mai tragice incidente din Creta, rebeliunea din 1866, când insula a fost asediată de turci.

10.  Orașul Chania

Dominat de Munții Albi, acest oraș a renăscut din cenușa vechii cetăți Kydonia. Are o arhitectură de influență turcească și venețiană, precum și numeroase obiective turistice, de pildă Vechiul Port Venețian, Moscheea Ienicerilor sau Aqua Park-ul Limnoupolis.

11.  Mănăstirea Agia Triada

Turiștii care vor să viziteze acest locaș au de urcat 140 de trepte din stâncă. Însă, odată ajunși la destinație, vor descoperi o priveliște fascinantă, Agia Triada bucurându-se de cea mai spectaculoasă poziție din cele șase mănăstiri de la Meteora.

 

Cu siguranță, lista cu locurile inedite pe care poți să le vizitezi în Creta nu se încheie aici! Insula grecească are multe de oferit, este un amestec interesant de modern și tradițional, iar în fiecare colțișor al său există ceva foarte special și interesant. Așadar, pregătește-te să descoperi atracții numai bune de admirat la tot pasul dacă ajungi în Creta!

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: