9 ingrediente care au efect benefic asupra organismului și ce trebuie să știi despre ele

Dieta echilibrată joacă un rol foarte important în sănătatea întregului organism. În cele ce urmează, îți prezentăm unele dintre alimentele cu proprietăți benefice pe care le poți integra și tu ca ingrediente într-o mulțime de preparate.

Sursă foto: shutterstock.com

1.  Sarea de Himalaya

Sarea de Himalaya este cunoscută atât pentru particularitatea nuanței roz, cât și pentru faptul că are în componență 87% clorură de sodiu, restul constând în minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu. Aceasta poate oferi mai multe beneficii, printre care:

  • are rol în echilibrarea pH-ului din organism;
  • contribuie la îmbunătățirea problemelor respiratorii;
  • ajută la îmbunătățirea calității somnului;
  • este utilă pentru atenuarea semnelor îmbătrânirii;
  • contribuie la reglarea nivelului glicemiei;
  • sprijină creșterea libidoului.

2.  Migdalele

Migdalele fac parte din clasa nuciferelor și sunt bogate în vitamina E, magneziu, fibre și antioxidanți. Contribuie la pierderea în greutate, la îmbunătățirea sănătății metabolismului, sprijină controlul glicemiei și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

3.  Ardeii grași

Aceștia se găsesc în mai multe culori, dintre care cei mai comuni sunt cei roșii, verzi și galbeni. Printre proprietățile lor se află faptul că sunt o sursă bună de antioxidanți și vitamina C. Sunt benefici pentru sănătatea oculară și contribuie la prevenirea anemiei.

4.  Morcovii

Nelipsiți dintr-o varietate de preparate, morcovii conțin o cantitate mare de nutrienți, de exemplu, fibre, vitamina K, vitamina C, vitamina B6, antioxidanți. Aceștia sunt bogați și în minerale, precum potasiu, fier, calciu. Morcovii contribuie la reducerea colesterolului LDL, sprijină sănătatea oculară, ajută la pierderea în greutate.

5.  Ceapa

Acest ingredient este utilizat în foarte multe feluri de mâncare. Ceapa este asociată cu scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace, precum hipertensiunea arterială, ajută la scăderea trigliceridelor și la nivelul inflamației din organism. Este bogată în antioxidanți, conține puține calorii și reprezintă o sursă bună de vitamina C, vitamina B9, vitamina B6 și potasiu.

6.  Quinoa

Quinoa este un ingredient pe care îl poți introduce în multe preparate, atât în salate, cât și în garnituri. Semințele de quinoa sunt bogate în nutrienți precum magneziu, fibre și proteine. Acestea contribuie la reglarea nivelurilor colesterolului și glicemiei, fapt ce este asociat cu scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace și diabet.

7.  Avocado-ul

Avocado-ul este un fruct diferit față de celelalte, deoarece conține o cantitate crescută de grăsimi sănătoase și are o textură cremoasă. Conține o cantitate ridicată de fibre, vitamina C și potasiu. Avocado susține sănătatea intestinală, ajută la prevenirea afecțiunilor cardiace și poate ajuta la pierderea în greutate. De asemenea, sunt foarte sățioase și pot ajuta la pierderea în greutate.

8.  Lintea

Lintea conține o cantitate crescută de fibre și proteine, dar conține și cantități mai reduse de calciu, fier, magneziu și folați. Aceasta ajută la lupta contra diabetului, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și sprijină prevenirea constipației.

9.  Uleiul de măsline extravirgin

Unul dintre uleiurile vegetale extrem de sănătoase este cel de măsline extravirgin, deoarece conține o cantitate mare de grăsimi mononesaturate și antioxidanți. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, are rol în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, poate fi util în lupta contra artritei reumatoide.

 

Alimentele pe care ți le-am prezentat pot fi integrate cu ușurință într-o dietă echilibrată. Asigură-te că, pe lângă o alimentație sănătoasă, adopți și alte obiceiuri benefice pentru sănătate, precum renunțarea la fumat, hidratarea adecvată și odihna corespunzătoare. Dacă ai nelămuriri despre cum să utilizezi aceste alimente în dieta ta, discută cu un nutriționist.

 

Surse de informare:

  1. Pearson, Keith. “Is Pink Himalayan Salt Better than Regular Salt?” Healthline, Healthline Media, 16 May 2017, www.healthline.com/nutrition/pink-himalayan-salt#TOC_TITLE_HDR_5;
  2. Gunnars, Kris. “50 Foods That Are Super Healthy.” Healthline, Healthline Media, 18 Feb. 2022, www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods.
EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*