Când adoptăm un pisoi, indiferent de vârsta sa, este necesar să ne amintim că va avea nevoie de timp și de răbdarea noastră pentru a se adapta. Când un pisoi vine pe lume, el primește tot ceea ce are nevoie de la mamă și de la frații săi. Este o lume mică, dar protectoare și cu tot confortul de care are nevoie. După înțărcare, mama va începe să îl determină să părăsească cuibul ca să se poată descurca singur. Deoarece pisicile sunt animale de companie domesticite, ele tind să se alătură oamenilor și chiar altor pisici, dar dacă aveți alte animale de companie, cum ar fi un câine, prezența câinelui ar putea fi un șoc pentru orice pisoi. Din fericire, pisicile sunt ușor de calmat, așa că dacă le tratăm bine și le răspundem nevoilor, ar trebui să se poate adapta rapid la noul mediu. Desigur, pisica poate părea speriată în prima fază, dar teama sa ar trebui treptat să dispară. Deoarece orice pisică este curioasă, ar trebui să îi oferim posibilitatea de a-și investiga noua casă.
Iată ce puteți facă pentru a înlătura cât mai rapid teama unei pisici adoptate:
Încercați să observați personalitatea pisicii
Nu doar pisoiul începe să își cunoască noii stăpâni și noul mediu, dar și stăpânii ar trebui să înceapă să facă cunoștință cu pisica și să îi descopere personalitatea. Chiar dacă ați adoptat un pisoi aproape nou-născut, personalitatea sa individuală începe să se dezvolte mai repede decât ați putea crede. Unele pisici pot fi îndrăznețe și lipsite de griji, altele pot fi mai retrase, mai irascibile și mai fricoase, chiar dacă au trecut printr-o experiență asemănătoare. Când aducem un nou pisoi acasă, ar trebui să înțelegem provocările care l-ar putea speria. Din acest motiv, ar trebui să stăm cât mai mult cu el pentru a se obișnui cu prezența noastră, dar să nu îl înghesuim. În mod ideal, nu trebuie să interacționați cu pisica dacă pare că se simte incomodă, ci trebuie să o lăsați pe ea să vină către voi și să caute atenție și companie.
Pisica are nevoie de prezența stăpânilor
Procesul de acomodare ar trebui tratat cu și mai multă dedicare dacă aveți un bebeluș sau un copil de vârstă mică sau dacă mai aveți o altă pisică sau un alt animal de companie. Foarte important, de asemenea, este să nu lăsați pisica să stea singură pentru perioade lungi de timp. Pe durata procesului său de acomodare, pisica nu ar trebui lăsată să stea singură nici măcar 2 zile la rând. Dacă sunteți nevoiți să plecați într-o călătorie, puteți apela la serviciile oferite de cathotel.ro, un hotel dedicat nevoilor pisicilor. Colaborarea cu un astfel de hotel pentru pisici este cu atât mai recomandată dacă obișnuiți să călătoriți des, deoarece hotelul va deveni o a doua casă pentru pisica și ea nu va mai simți nicio urmă de panică atunci când va fi lăsată la hotel. Pisica nu trebuie lăsată singură nici în perioada de acomodare cu noul mediu, dar nu trebuie lăsată singură nici pe viitor, atunci când deja s-a adaptat foarte bine la noua sa casă. Pur și simplu, nu este recomandat să lăsați o pisică singură mai multe zile la rând. Fie luați în considerare serviciile oferite de cathotel.ro, fie apelați la un prieten sau la un îngrijitor de pisici. În caz contrar, reconsiderați ideea de a adopta o pisică. Chiar dacă par a fi independente, pisicile au mare nevoie de companie.
Creați un mediu sigur
Dacă pisoiul se simte speriat în casă, s-ar putea să existe lucruri în mediu care îl fac să se simtă nesigur. Persoanele care ascultă muzică tare sau iau parte la activități perturbatoare ar putea contribui la frica pisicii. Cu toate acestea, dacă pisicile sunt încurajate și iubite, se vor obișnui cu zgomotul și cu orice tip de activitate. De asemenea, trebuie să fim atenți la natura lor exploratorie. Pisicile vor dori să își cunoască mediul, să își marcheze teritoriul pentru a ști că pot fi în siguranță. Dacă există locuri care sunt periculoase pentru pisică, ar trebui să le interziceți accesul acolo. De asemenea, trebuie să stabiliți dacă o pisică este de interior sau de exterior. În general, pisica se simte cel mai intimidată de copii și de alte animale de companie, inclusiv de câine, șopârlă sau papagal. Nu toate animalele se înțeleg între ele, așa că trebuie să luați în considerare acest aspect înainte de a adopta un pisoi.