Locuri turistice din România care merită vizitate:

Alpinism pe Cheile Crăciuneşti

Cheile Crăciuneşti sunt situate în judeţul Hunedoara, în SV Munţilor Metaliferi din grupa Apusenilor.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Se află la o distanţă de 22 km. de Deva şi 20 km. de Brad. Pereţii sunt calcaroşi, având înălţimi de până la 150 m. Zona Vânătariei este declarată rezervaţie naturală, datorită diversităţii faunei şi florei existente aici. În Cheile Crăciuneşti se pot efectua foarte multe trasee de alpinism, aici găsindu-se numeroase pitoane vechi ca semnătură a altor iubitori de alpinism. Există 2 zone de căţărare pe versantul stâng şi pe cel drept, dupa cum urmeaza:

1. Versantul stâng:

a) Pintenul Vânătariei, cu acces din dreptul podului ce duce spre carieră, se urcă în versantul stâng pe o potecă marcată până la grohotis, apoi pe aceasta până la baza peretelui, de unde începe escaladarea.

b) La Vânătaria accesul se realizează de la bifurcaţia marcată, spre dreapta circa 50 m. până la „refugiu” ( o lespede imensă la baza Peretelui Vânătariei).

c) Accesul la Peretele Perla se realizează de la „refugiu”, de unde se coboară pe sub perete, apoi pe poteca marcată (spre dreapta cum privim peretele) până la o văiugă cu grohotis, pe care se urcă până la perete.

d) La Peşteri, accesul se realizează pe poteca descrisă la zona c), se continuă traversând văiuga (nu se urcă pe aceasta), apoi se urcă abrupt pe marcaj (banda galbenă) prin pădure pana într-o poiană, care se traversează uşor, apoi prin pădure se urcă pe un drum abrupt de căruţă ,dupa care, din nou pe o potecă abruptă până la Pesteri.
Aici există două peşteri de mari dimensiuni, pe pereţii cărora există posibilităţi multiple de realizare de trasee de escaladare în surplombă.

2. Versantul drept:

a) Peretele Peşterii, unde accesul se poate realiza: fie pe sub Sturu, pe o potecă ce coboară la început într-o viroagă în dreapta, apoi urcă pe la baza mai multor pereţi până la pesteră, fie din colonia de muncitori, trecând podeţul metalic, apoi spre dreapta pe drumul de căruţă ce coteşte dupa circa 200 m. cu 180 grade şi urcă abrupt pe versant.

b) Peretele Sturu se află lângă podul ce duce spre carieră, fiind cel mai usor accesibil.

Cazarea se poate realiza cu cortul sau la “refugiu” (sub o lespede imensa la baza Peretelui Vânătariei).

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: