Locuri turistice din România care merită vizitate:

Canionul Şapte Scări, locul unde flăcăii îşi alegeau miresele

Şapte rupturi de pantă şi şapte cascade înşiruite: acesta este Canionul “Şapte Scări” din Munţii Piatra Mare. Dacă vei ajunge aici, frumuseţea peisajului te va lăsa fără cuvinte. Alături de Canionul Tamina, Canionul Șapte Scãri este principalul obiectiv turistic din masivul Piatra Mare. Canionul este situat la o altitudine de 1100-1200 metri, fiind format de către apele pârâului Șipoaia și având o lungime de 160 metri.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”31″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Legendele spun că acest canion era locul de promenadă al mocanilor din satul Baciu. De asemenea, se spune ca tinerii feciori din sat îşi aducea aici iubitele pentru a le supune la două probe. Le duceau în plimbare până la canion pentru a vedea dacă sunt puternice şi nu cedează fizic, iar după ce urcau împreună cele şapte scări, petreceau o noapte acolo. Dacă nu se certau deloc, atunci erau meniţi să fie împreună toată viaţa. Mai există şi astăzi cupluri de tineri care vor să testeze legenda.

Canionul “Şapte Scări” este un defileu format din calcare jurasice, aflat în vestul munţilor Piatra Mare din judeţul Braşov. Are 160 de metri lungime şi o diferenţă de nivel de 58 de metri. Acesta a fost amenajat între anii 1920-1930, atunci fiind montate primele scări pentru facilitarea accesului în defileu. La începutul anilor 1970 au fost montate pasarele şi alte câteva scări, iar în 2002 pasarelele au fost înlocuite cu unele de metal. În 2013, Canionul “Şapte Scări” a fost redeschis după ce acesta a fost complet reabilitat.

În canion existã șapte cascade, cea mai înaltã fiind de 35 m, şi şapte scări, pe care va trebui să le urci şi să le cobori. Traseul este amenajat cu scãri metalice și podețe şi se poate parcurge în aproximativ jumãtate de orã. Pentru siguranţă, din loc în loc au mai fost adăugate câteva elemente de sustinere. Pe timp de iarnă parcurgerea canionului este interzisã, din cauza apei ce îngheațã pe scãrile metalice. Cea mai lungă scară din traseu are 14,5 metri, oferind o imagine spectaculoasă.

Frumusețea canionului este dată de numeroasele schimbãri de direcție, care împiedicã privirea sã cuprindã în ansamblu tot canionul. Astfel, fiecare pas este o surpriză. Pereții sunt șlefuiți de cãderea permanentã de apã, iar în peretele drept apar marmite, suspendate la diverse înãlțimi. Cea mai adâncă se aflã în preajma cascadei a treia şi are peste 2 metri. Dupã câteva schimbãri bruște de direcție consecutive, pereții încep sã se îndepãrteze și canionul se încheie.

La Canionul Șapte Scãri se ajunge cel mai pornind de la fosta cabană Dâmbu Morii (650 m). Traseul este marcat cu bandã galbenã, este ușor, accesibil tot timpul anului şi se parcurge în aproximativ 45 minute-o orã.

Odată ce ai ajuns în vârf, ai câteva opţiuni:

  • poţi continua traseul spre cabana Piatra Mare,
  • urca până în Vârful Piatra Mare şi apoi pe drumul marcat cu bandă galbenă
  • urma traseul marcat cu triunghi albastru, care duce la Prăpastia Ursului
  • te poţi întoarce în aval de canion, pe poteca marcatã cu punct roșu ce îl înconjoară. Aceasta se poate parcurge în 15 minute și iese chiar în preajma panoului informativ.

Canionul Şapte Scări este un loc unic în România. Cãderile succesive de apã ce se prãvãlesc pe pereți aproape verticali, cãțãrãrile de zeci de metri pe scãri înclinate sau verticale, zgomotul apei din interiorul canionului, toate acestea te vor impresiona cu siguranţă.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: