Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din România, dar și din lume, se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş. Cascada se află la câțiva metri de șoseaua DN57B, la punctul numit „Paralela 45“.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”143″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
În 2013, site-ul american “The World Geography” a plasat pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume cascada Bigăr, situată chiar pe paralela de 45 de grade care străbate România. Cheile Minișului sunt și ele la fel de frumoase și mărețe.
Cascada este formată de către apele izbucului Bigăr, un afluent al Minișului. În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor a cărui apă iese la suprafață de sub stâncă. Izbucul Bigăr, cu apa sa cristalină, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Izbucul străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei, iar după o distanţă de circa 200 metri, se varsă în râul Miniş, formând Cascada Bigăr. De când izvorăște de sub uriașul zid de stâncă și până la impunătoarea cascadă căreia îi dă numele, izbucul mai formează zeci de cascade, mai mari sau mai mici.
Cascada Bigăr este unică datorită „faldrilor” create de izbucul Bigăr, prin permanenta depunere de calcar, care atârnă ca niște poale peste apele Minișului. Un pod de lemn leagă șoseaua de celălalt mal, pe care se poate vizita cursul izbucului Bigăr și se poate face chiar și un popas. Totodată, se poate coborî până la apele Minișului, de unde se poate vedea cascada Bigăr și din alte unghiuri. Pe același mal a fost construit și un pavilion pentru turiști.
Ca orice monument al naturii care se respectă, Cascada Bigăr are și ea propria legendă. Se spune că pe meleagurile Văii Almăjului trăia o familie de ţărani care nu avea urmași. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată. Copilul va fi o fată care nu va trebui însă să îndrăgostească, altfel va muri.
Femeia a făcut întocmai și a născut o fată extrem de frumoasă. Când a crescut, aceasta s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr. Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, iar strigătele acesteia au fost auzite de către vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Înduioșată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei. Flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el. Cei doi s-au reîntâlnit în cealaltă lume, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini. De atunci, îndrăgostiţii vin la Cascada Bigăr pentru a bea apă spre a-şi pecetlui dragostea, dar şi pentru a avea parte de iubire veşnică.