O chiuvetă nouă pentru baie aduce un aspect proaspăt acestei camere, indiferent că te afli în procesul de amenajare sau renovare a locuinţei. Întrucât piaţa produselor de profil este plină de oferte, alegerea îţi poate părea la început dificilă. Cea mai înţeleaptă decizie este să respecţi stilul definitoriu al casei, pentru ca baia să devină o continuare firească a designului interior din celelalte camere. Iată cum poţi alege din diversitatea de chiuvete pentru baie din piatră naturală sau alte materiale care se potrivesc casei tale.
Suprafaţa pe care se montează
Pentru a restrânge aria căutărilor, un prim criteriu de departajare poate fi suportul pe care se instalează chiuveta. Aceasta poate fi montată direct în perete, cu ţevile de alimentare şi scurgere la vedere sau ascunse în zid, cu picior sau cu mobilier de tip blat de bucătărie sau mască de depozitare. Fiecare dintre exemplele de mai sus corespunde unui stil arhitectural. Modelul clasic sau tradiţional este cu piedestal sau suport vertical. Stilul minimalist se poate rezuma exclusiv la chiuveta ancorată în perete, fără nici un alt element alăturat, cu sanitarele ascunse. Dacă din motive de spaţiu alegi totuşi să instalezi un dulap sub chiuvetă, alege unul fără picioare, cu fixare în perete, lăsând impresia vizuală că levitează. Pentru un design modern poţi folosi un blat de bucătărie care acoperă una sau chiar două chiuvete, cu mobilier de la un capăt la celălalt, în care să organizezi toate cele necesare pentru curăţenie şi îngrijire personală.
Materialele
De câţiva ani, porţelanul nu mai este singura opţiune când vine vorba de chiuvete de calitate. La început a fost sticla, însă în prezent piatra naturală sub diverse forme începe să acopere din ce în ce mai mult acest segment. Fonta rămâne eligibilă doar pentru amenajări în stil industrial, însă are avantajul de a putea fi pictată în orice culoare doreşti. În funcţie de tipul pardoselii, de materialele de pe pereţi şi cada sau cabina de duş vei putea alege elementul complementar. O ofertă mult mai generoasă vei regăsi la capitolul baterii şi robinete. Materialele, forma şi culorile acestora acoperă orice stil de design interior, trebuie doar să te opreşti la cel care ţi se potriveşte. Producătorii pot fi premium, de clasă medie sau de buget, cu avantajele şi dezavantajele fiecăruia din punct de vedere al raportului preţ-calitate. Chiuvetele din lemn natural tratat special sunt o alegere nouă şi scumpă, potrivită pentru un stil luxos.
Problema spaţiului
Pentru a-şi îndeplini utilitatea, chiuvetele trebuie să se integreze în spaţiul camerei de baie. Principalele greşeli de amenajare sunt reprezentate de obiectele sanitare prea mari în locuri înguste sau prea mici în băi generoase. Şi din acest punct de vedere oferta este mai mult decât suficientă, nu trebuie decât să măsori şi să alegi categoria care ţi se potriveşte. Dacă lungimea camerei este suficientă, poţi alege un blat generos, cu două chiuvete şi o oglindă pe măsură. Câştigaţi astfel timp cu machiajul şi bărbieritul de dimineaţă în sincron. La polul opus, într-o baie mică şi cochetă, chiuveta îşi poate găsi locul chiar în colţ, dacă alegi această formă şi modalitate de prindere. Valorifici astfel un spaţiu vital, de multe ori ignorat.
Când vine vorba de alegerea tipului de chiuvetă şi a materialelor preferate, cumpărătorul este suveran. Dacă nu eşti specialist în domeniu, la capitolul design şi achiziţie poţi consulta o mulţime de idei în magazine, showroom-uri şi pe site-urile de specialitate. Când vine vorba de montaj, lucrurile sunt mai complicate. Dacă nu ai experienţă în instalaţii sanitare, alege un profesionist. Dincolo de aspect, chiuveta ta trebuie să fie funcţională şi nu-ţi doreşti o avarie în baie din cauza montajului defectuos. Apelează la servicii de calitate, cu garanţie pentru lucrarea executată, pentru a nu avea această grijă.
sursa foto: https://www.piatraonline.ro/chiuvete-baie