Zona Borşa este una dintre cele mai ofertante din punct de vedere al traseelor turistice. Cei care vizitează această parte a ţării noastre, se vor bucura de unele dintre cele mai frumoase spectacole în care natura deţine rolul principal.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”200″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Vişeul de Sus şi Mocăniţa
Oraşul este atestat documentar din anul 1365, însă evoluţia localităţii începe din anul 1770, când se înfiinţează în zonă centre forestiere cu muncitori.
Relieful zonei Vişeului de Sus este predominant montan, format dintr-o depresiune înconjurată de dealuri. Sunt prezente pante înclinate, văi adânci şi înguste, dealuri cu înălţimi de până la 1042 de metri, formate din roci dure, şisturi bituminoase şi argile.
Pentru turismul actual se bifează două aspecte, agrementul şi refacerea fizică şi psihică, împletite în cel mai satisfăcător mod cu frumuseţea peisagistică, obiectivele turistice, aerul de o calitate deosebită, apele minerale curative şi terapeutice, barajul vulcanic şi cu bogăţiile oferite de floră şi faună.
Vânătoarea şi pescuitul reprezintă activităţi cu tradiţie în această zonă, fapt datorat densităţii mare a animalelor sălbatice.
Mocăniţa, singurul tren cu aburi din Europa, reprezintă un alt punct de atracţie din perimetrul Vişeului, ce străbate munţii pe şinele delicate, încântând turiştii cu o plimbare de neuitat.
Turiştii pot admira iscusinţa localnicilor de a lucra lemnul, proiectată în construcţii de o frumuseţe covârşitoare. Mânăstiri, biserici, muzee, expoziţii, case-muzeu, toate vin în întâmpinarea dorinţei turiştilor de a afla cât mai multe informaţii despre locuitorii zonei şi de a se desfăta cu frumuseţile culturii lor.
Cascada Cailor
Unul dintre punctele de atracţie ale Borşei, este Cascada Cailor situată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei.
Cascada se află la o altitudine de 1300 de metri, iar căderea apei se desfăşoară pe o înălţime de 90 de metri. Căderea cascadei se produce în trepte, distanţa dintre primele două trepte fiind de aproximativ 40 de metri, iar distanţa dintre următoarele trepte scăzând undeva la 15-20 de metri.
Întregul tablou este de o frumuseţe impresionantă, iar specialul acestei cascade constă în faptul că apa care cade în trepte provine din topirea zăpezilor şi din ploi, adunate într-un circ glaciar. Din acest depozit natural, apa se revarsă pe versantul Rezervaţiei Piatra Rea.
Cine vizitează zona se va delecta şi cu povestea care stă la baza începuturilor Cascadei Cailor.
Rezervaţia Pietrosu Rodnei
Rezervaţia Pietrosu Rodnei se întinde pe partea nordică a Munţilor Rodnei, pe o suprafaţă de 3300 hectare. Aici este cuprins cel mai impresionant relief glaciar, având în porţiunea de bază căderi spectaculoase de ape, cea mai mare parte a rezervaţiei fiind ocupată de roci cristaline metamorfice din Pânza de Rodna.
Turiştii care traversează zona vor fi impresionaţi de modul în care natura şi timpul şi-au pus amprenta asupra pământului.
Lacul Iezer
Lacul Iezer reprezintă un alt punct de atracţie din zona Borşa. Este localizat în Munţii Rodnei, sub Vârful Pietrosu, situat la altitudinea de 1.825 metri.
Lacul ocupă o suprafaţă de 3.450 metri pătraţi, având o adâncime maximă de 2, 5 metri. Pentru cei ajunşi acolo se va dovedi a fi o experienţă unică, peisajul impresionând prin măreţia în care se împletesc apă, cer şi pământ.
Biserica de lemn din Borşa
Biserica de lemn din Borşa reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureş. Biserica are hramul Sfinţii Mihail şi Gavril, a fost construită în anul 1700 şi se află pe lista monumentelor istorice. Picturile din interiorul bisericii datează din anul 1775 şi reprezintă scene biblice din viaţa şi patimile lui Isus Christos. Tot în interiorul bisericii se află decoraţiuni sculptate în lemn, care conferă autenticitate, frumuseţe şi valoare bisericii.