Parcurile naționale și naturale din România prezintă o varietate unică de peisaje, vegetație și faună sălbatica. Acestea protejează unele dintre cele mai mari zone rămase din pădurile din Europa. Pajiștile, cheile, peșterile subterane, lacurile vulcanice și rețeaua extinsă a râurilor adaugă bogăție si valoare sistemului de parcuri care include și Delta Dunării, rezervația biosferei UNESCO și cea mai mare zonă umedă din Europa.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”61″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Peisaje naturale deosebite
Diversele peisaje naturale ale României oferă numeroase alegeri pentru experiențe unice în aer liber. Călătorii pot să meargă pe pajiști alpine liniștite acoperite cu flori sălbatice, să se plimbe în jurul lacurilor glaciare, să admire peisajul plin de verdeață în timp ce călăreții sau cei pasionați de ciclism montan pot să admire peisaje sălbatice de pe traseele unice de stâncă.
Călătorii îndrăzneți pot să fotografieze urmele fosilizate ale speciilor de peștișori datând de acum 15.000 de ani. Aceștia pot zări si vulturul sau alte păsări rare, pot studia flora pe cale de dispariție, se pot regăsi în mediul rural si pot beneficia de un picnic direct pe câmp. In plus, fiecare turist își poate testa talentul artistic cu meșteșugurile tradiționale sau pur și simplu se poate relaxa în casa unei familii de la sat pentru a trăi adevărata experiență rurală românească.
Locul perfect al aventurierilor alpini
Aventurierii și entuziaștii faunei sălbatice care aud apelul vieții sălbatice originare pot adăuga aceste experiențe unice la începutul listei lor de activități în zonele montane din Romania:
• Observarea egretelor sălbatice, a pelicanilor dalmatici sau a altor 300 de specii de păsări din Delta Dunării.
• Surprinderea răsăritului pe stâncile cu formă neobișnuită Pietrele Doamnei din Munții Rarău.
• Vizitarea peșterii de gheață Scărișoara din Parcul Natural Apuseni, unde vor putea admira structuri de gheață impresionante, inclusiv spectaculoasele stalagmite de gheață de șase metri.
• Explorarea vulcanilor noroioși Berca din apropierea orașului Buzău – un peisaj lunar puternic de nămol erupt.
• O provocare unică pe curbele Transfăgărășanului.
• O drumeție de neuitat în jurul lacului glaciar Capra din Munții Făgăraș.
• Pătrunderea prin valurile spumante ale râurilor Crișul Repede și Bistrița pentru un plus de adrenalină.
• Trasee de plimbare și cățărare în Munții Retezat, cel mai masiv munte din țară, care găzduiește peste 80 de lacuri glaciare și peste trei sute de specii de flori.
• Vizionarea lupilor de la parcul natural Vânători – Neamț din Munții Stânișoara care a fost cândva terenul de vânătoare al lui Stefan cel Mare.
• Descoperirea frumuseții Munților Făgăraș.
• Lecții de călărie în Parcul National Călimani, renumit pentru urmele de cratere vechi și cea mai mare temperatură vulcanică din Carpați.
• Drumeții de-a lungul coamei principale a Munților Făgăraș – una dintre cele mai lungi traverse montane înalte din Europa.
Parcurile naționale includ zone extinse de interes geografic deosebit sau frumuseți naturale deosebite. Acestea au un rol important de conservare și oferă protecție pentru multe specii rare de animale și plante. Pe lângă conservarea naturii, parcurile naturale din România joacă, de asemenea, un rol important în păstrarea obiceiurilor locale, a meșteșugurilor tradiționale, a modelelor de așezare istorică și a arhitecturii regionale.
Majoritatea parcurilor naționale din România au aranjamente speciale pentru activități în aer liber, cu o rețea de căi și trasee marcate, precum și opțiuni de cazare peste noapte în cabine sau în pensiuni locale. În zonele vulnerabile unde este de dorit să se limiteze impactul vizitatorilor, opțiunile de cazare sunt minime.