Un loc de o frumusețe aparte pe teritoriu țării noastre este reprezentat de Cheile Sohodolului, care se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu și este străbătută de valea Sohodolului.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”136″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Acestea sunt de fapt, zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase). Dacă ajungeți aici veți auzi nume ciudate precum Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii, dar care vă asigurăm că merită vizitate. Dacă sunteți numai în trecere, vă recomandăm să nu ratați Peștera Popii, care este cunoscută și datorită picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagră, în locul denumit „Lunca cu Pruni”, pe un perete de stâncă.Puțin cunoscute turistului obișnuit, Cheile Sohodolului sunt în schimb bine cunoscute de cei pasionați de alpinism, care au aici nu mai puțin de 120 de trasee special amenajate.
În afară de faptul că în jur este un peisaj de o frumusețe care-ți taie respirația și te face să te simți copleșit, dacă ajungeți în zonă trebuie să știți că, de exemplu, pe timpul verii temperatura este mai mică cu 10 grade Celsius, datorită umbrei stâncilor și apei râului Sohodol. Dacă ați ajuns aici, probabil că veți experimenta o senzație de deja-vu. Nu vă înșelați, pentru că deși pășiți pentru prima dată în aceste locuri, le-ați mai văzut cu siguranță. Spunem asta deoarece în această zonă au avut loc filmările la celebrul film românesc „Mărgelatul”, cu Florin Piersic în rolul principal. Așadar, dacă ați văzut filmul, știți la ce ne referim atunci când spunem că peisajul pare din alt timp și lume.
Cu toate că frumusețea sălbatică a locului te îndeamnă să te gândești mai mult la izolare, ei bine lucrurile nu stau chiar așa. Pentru cei care vor să aibă parte de o experiență de neuitat în inima naturii au mai multe posibilități de cazare în zona Cheile Sohodolului. Aceștia pot apela la numeroasele pensiuni din comuna Runcu sau pot solicita din timp să își amplaseze corturile. Turiştii au ce vedea în Cheile Sohodolului. În aceste locuri se găsesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, cum ar fi garofiţa de stâncă, sămânţa soarelui, spânzul purpuriu, sau struţişor. Cu toate acestea, fiți cu băgare de seamă la şerpi! În zonă se găsesc vipere cu corn, dar acestea nu devin agresive dacă nu se simt ameninţate. Deşi acesta e un pericol rar, este mai bine să fiţi cu băgare de seamă. De asemenea, ar trebui să știți că aici sunt şi zone fără semnal de telefonie mobilă, dar poate că este mai bine așa, că doar ați venit să scăpați de stresul cotidian, nu-i așa?