Locuri turistice din România care merită vizitate:

Cum alegem si cum plantam cele mai productive seminte de salata ?

Cultivarea propriilor salate va va pune la indemana o lume de ingrediente proaspete. Fie ca sunteti un iubitor de salate, caruia ii place sa experimenteze verdeturi interesante sau cineva care vrea doar sa aiba propria salata verde in curte, alegerile sunt limitate doar de semintele pe care le puteti gasi si de spatiul de care dispuneti.

Cultivarea unei gradini de salate este ceva mai simplu decat crezi. Majoritatea salatelor au o crestere rapida si sunt gata de recoltat la doar 4 pana la 6 saptamani de la insamantare. Pot fi cultivate in paturi de gradina sau in containere, majoritatea prosperand la temperaturile mai reci de primavara si toamna, desi exista si o multime de soiuri tolerante la caldura pentru recoltarea de vara. Si, nu lipseste varietatea cand vine vorba de salata cu frunze,la moda la fel de populare precum spanacul, mai traditional.

Majoritatea salatelor verzi sunt culturi de vreme rece, care cresc la inceputul primaverii, cand temperaturile sunt intre  10 – 20 C. Odata ce soseste caldura verii, verdeturile precum salata verde, rucola si spanacul trec rapid de la productia de frunze la productia de flori si seminte de salata. Cand plantele se napustesc, aroma scade, de asemenea, pe masura ce frunzele devin mai amare.

Cu toate acestea, exista vesti bune pentru cei care doresc sa continue sa cultive o gradina de salate vara. Exista o serie de verdeturi grozave care prospera in caldura – spanacul din Noua Zeelanda, madgul elvetian, amarantul, magenta, purslane si orahul sunt toate superstaruri de vara si merita un loc in fiecare gradina alimentara. De asemenea, majoritatea companiilor de seminte ofera soiuri de verdeata rezistente la caldura, cum ar fi salata verde, spanacul si rucola. Rucola „Astro” si salata verde „Jericho”, de exemplu, pot continua sa produca verdeturi gustoase pe tot parcursul lunilor de vara.

5 sfaturi pentru a creste o gradina de salate:

Hraniti solul. Salata verde creste cel mai bine in sol fertil, care retine umiditatea, asa ca sapati in compost sau gunoi de grajd bine putrezit inainte de plantare. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a adauga un ingrasamant organic granular, daca este necesar.

Seminte versus rasaduri. Cu verdeata precum rucola, salata verde si varza gata de recoltare la doar 30 pana la 40 de zile de la insamantare, insamantarea directa este calea de urmat. In plus, insamantarea directa permite plantarea densa daca doriti o recolta de verdeata frageda. Pentru plantele mai mari sau capete mature de salata verde, rupeti pe masura ce plantele creste, sau incepeti sa luati semintele in interior. Rasadurile trebuie transplantate in gradina dupa 3 pana la 4 saptamani de crestere in interior.

Umiditate constanta. Deoarece majoritatea tipurilor de culturi de salata au radacini putin adanci si cresc rapid, acestea necesita o cantitate uniforma de umiditate. Daca solul este uscat pentru o perioada indelungata de timp, plantele se pot navali sau frunzele vor deveni amare. Este dificil sa mulciti in jurul verdeturilor dens plantate, dar daca cultivati culturi de salata care formeaza un cap, cum ar fi salata romana sau salata, un mulci de paie sau frunze maruntite va vor ajuta la retinerea umiditatii solului.

Plantarea succesiva este pur si simplu sa urmeze o cultura cu alta pentru a asigura o recolta non-stop. Pentru un sezon lung de verdeata de inalta calitate, semanati seminte proaspete la fiecare 2 pana la 3 saptamani sau utilizati luminile de crestere pentru a produce rasaduri care sa fie conectate in zonele goale ale gradinii. Chiar si gradinarii din containere ar trebui sa planteze astfel. Se aplica aceleasi reguli: un recipient nou cu un pamant de ghiveci usor si seminte proaspete la fiecare cateva saptamani pentru a inlocui verdeata uzata.

Interplant. Tuturor ne place sa plantam salata verde cu crestere rapida si rucola, fata de legume cu crestere mai lenta, cum ar fi rosiile, ardeii si vinetele, in gradina de primavara. Salatele sunt gata de recoltat in 30-40 de zile, moment in care, culturile mai lente sunt gata pentru spatiu.

Spuneti-i “La revedere” plictisitoarei salate iceberg! Cultivarea unei gradini de salate va permite sa alegeti din zeci de tipuri de verdeata si sute de soiuri. Distrati-va jucandu-va cu diferite culori, texturi si arome. Ne plac culturile de salate cu gust usor, cum ar fi salata verde, Tokyo Bekana si spanacul, dar adaugarea de mustar picant, mizuna, napi si rucola poate insufleti cu adevarat o salata. Pentru un plus de confort, majoritatea companiilor de seminte ofera, de asemenea, pachete de salata verde pre-amestecata pentru un amestec de salata gourmet. 

A cumpara salata verde de la un fermier local este mult mai bine decat de la un magazin alimentar. Aceasta salata nu trebuie sa calatoreasca kilometri si sa fie proaspata pentru multe zile. Cunoscand fermierul, s-ar putea sa gasiti chiar salata verde care nu contine conservanti si pesticide. 

A fi fermier este o munca grea. Nu este nevoie doar de multe, multe ore pe teren, ci si de planificarea si vanzarea la timp a marfurilor, astfel incat totul este proaspat si fara conservanti si pesticide. Folosind semintele de salata de la regalfermierul.ro cei care decid sa isi planteze propriile seminte de salata beneficiaza de o gradina bogata intotdeuana. Este mult mai avantajos sa cresteti propriile legume!

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: