Locuri turistice din România care merită vizitate:

Fundătura Ponorului – un loc de poveste

Când spui „colț de Rai” imediat îți vine în minte Fundătura Ponorului, acest mic sătuc uitat de lume, dar nu și de natura care se desfășoară în toată splendoarea ei. Odată ajunși aici veți afla o lume în care timpul nu-și are rostul, iar liniștea și aerul curat te îndeamnă să mai stai.

Satul Fundătura Ponorului este situat în Munții Șureanu, județul Hunedoara, iar pentru a ajunge aici aveți de parcurs un traseu pe jos de aproximativ 2 ore și în jur de 5 km. Mai exact, pe drumul care leagă orașul Hațeg de Petroșani veți ajunge în satul Ponor, de unde va trebui să parcurgeți un drum forestier către Fundătura Ponorului. Dar merită tot efortul!

Satul Fundătura Ponorului stă ascuns sub râul Ponor din Munții Șureanu, fiind cunoscut și sub numele de „Palma lui Dumnezeu” datorită peisajului pitoresc și lăsat așa cum a dorit natura.

Ponorul este cel mai spectaculos râu din Munții Șureanu. Imaginați-vă acest râu care șerpuiește de-a lungul unui ținut sălbatic – ținut ce este  presărat din loc în loc de urmele unor stâne de pe  vremea dacilor și care dispare la un moment dat sub pământ sub Fundătura Ponorului.

De altfel, acest loc este foarte căutat de fotografi, care doresc să surprindă imagini impresionante: un șir neîntrerupt de onduleuri desenate de ape în lunca Ponorului, printre căpițe de  fân și garduri vechi din lemn.  Mai sus de pârâu, culmile care înconjoară lunca Ponorului erau odată traversate de ciobanii care își duceau oile spre pășunile din Munții Retezat, Șureanu, Țarcu și Cindrel.

Fundătura Ponorului se află la o altitudine de 900 de metri și era străbătut de apele Văii Ponorului care, cu mulți ani în urmă, era o vale de dimensiuni mari. Cu timpul, aceste ape au săpat în stâncă și astfel au apărut cele mai mari peșteri din Munții Șureanu. Astăzi aceste infiltrații în stancă poartă numele de ponoare care, lărgindu-și albia, au dat naștere celor mai frumoase depresiuni carstice din Munții Șureanu. Totodată, albia răului Ponor se întinde pe o suprafață de 9 km aproape de Vârful Porumbelu Mare, de aici peisajul natural greu de egalat.

Și dacă alegeți să veniți aici în perioadele cu precipitații, trebuie să știți că în această vale apar lacuri de mari dimensiuni care pe timp de iarnă se transformă în adevărate patinoare.

Dacă doriți să explorați împrejurimile, trebuie să știți că traseul este de dificultate medie, iar pe măsură ce urcați veți fi de-a dreptul copleșiți de măreția peisajelor. Pe drum veți putea interacționa cu sătenii care își văd de treburile lor de zi cu zi,  nici ele atinse  de schimbările vremii.

Însă, din păcate, viața de aici este una modestă. De aceea, dacă doriți să petreceți mai mult timp în acest loc vă puteți caza în orașul Hațeg, care este situat la doar 30 de km (55 min) și  care dispune de pensiuni de cazare cochete cu tot confortul de care aveți nevoie. O astfel de pensiune este „Casa Românească”. Odată ajunși, aici veți fi răsfățați cu preparate delicioase care vor fi servite în restaurantul pensiunii,  meniul fiind unul diversificat și gătit din ingrediente locale. Astfel, vă puteți delecta cu bulz românesc, sărmăluțe calde cu mămăliguță, tochitură, ciorbă de varză murată, ardei umpluți, dar și  papanași aromați și fierbinți.

Totodată, pensiunea pune la dispoziție cele mai bune condiții de cazare, în camere single, duble și triple, dotate cu toate facilitățile necesare: cablu TV, pat twin/matrimonial, telefon, frigider.

Și dacă vă întoarceți extenuați după o zi grea de drumeții, vă puteți relaxa în zona SPA care dispune de piscină și jacuzzi. Totodată, nici cei mici nu vor fi uitați deoarece în interiorul pensiunii este amenajat un loc de joacă pentru copii.

Aceasta este Țara Hațegului, locul în care nu vă lipsește nimic!

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: