În Țara Moților (Munții Apuseni) există două formaţiuni geologice cu totul aparte, numite Detunatele. Detunatele sunt piscuri de piatră de bazalt, compuse din prisme mari, aliniate drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul. Cele două Detunate, Detunata Goală şi Detunata Flocoasă, se află la 1,5 km una de alta şi se constituie într-o faimoasă rezervaţie naturală din categoria geologică, remarcabilă prin prezenţa coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală şi de o uimitoare regularitate, asemănătoare unor orgi naturale uriaşe.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”95″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Coloanele datează din Cuaternar, iar poziţia lor verticală face ca din apropiere să pară şi mai înalte. Detunatele sunt adevărate monumente ale naturii, care arată spectaculos. Pe lângă caracterul lor unic, Detunatele oferă panorame superbe asupra munţilor din împrejurimi. De pe crestele lor se deschide o privelişte superbă asupra Muntelui Găina, Muntelui Mare, Negrilesei, Vulcanului. Rezervaţia este inclusă în reţeaua forestieră, fiind marcată parţial cu semne pe copaci şi pietre. Denumirea de „detunată” vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produc pietrele desprinse din masiv, care cad pe masa de grohotiş de la poalele aceastuia.
Detunatele sunt printre cele mai importante atracţii turistice ale regiunii, fiind cunoscute în întreaga ţară. Detunata Goală are 24 de hectare şi o înălţime de 1158 de metri, iar Detunata Flocoasa are 5 hectare suprafaţă şi o înălţime de 1256 de metri. Detunata Flocoasa îşi datorează numele pădurii dese de molid ce o acoperă. Detunata Goală are mai puţină vegetaţie.
Aşa cum se întâmplă în cazul tuturor formaţiunilor speciale, oamenii au încercat să îşi explice şi apariţia Detunatelor, astfel încât în jurul acestora s-au ţesut numeroase legende. Localnicii spun că la început exista doar o piatră gigant. Într-o zi de vară, în timpul unei furtuni puternice, cu tunete şi trăsnete, un fulger a despicat masivul în două forme diferite, rezultând astfel cele două Detunate.
O altă legendă spune că pe locul Detunatelor un rege avar şi-ar fi ascuns comoara. După sute de ani, Diavolul a aflat despre comoara ascunsă în piatră şi a început să sape, însă furios că nu a găsit nimic, a aruncat cu trăsnete năprasnice în piatră, despicând-o în cele două formaţiuni vizibile astăzi şi distrugând comoara.
Cea mai tragică legendă spune de că demult, pe un tărâm locuit de uriaşi şi zâne, fiul conducătorului, frumos şi viteaz, s-ar fi îndrăgostit de o gingaşă zână. Acesta se întâlnea zilnic cu ea, în pădure, pe ascuns. Când tatăl său a aflat despre aceast lucru, i-a urmărit pe îndrăgostiţi în pădure, iar apoi a omorât-o pe zână. Zdrobit de durere, fiul şi-a înjunghiat părintele pentru a se răzbuna. În acel moment, pământul s-a deschis, iar flăcări năvalnice au înghiţit toţi uriaşii şi trupurile îndrăgostiţilor. Apoi flăcările s-au transformat în stană de piatră.
Detunatele sunt monumente ale naturii de o frumuseţe deosebită, învăluite de mister şi legende cu uriaşi, zâne şi feţi frumoşi. Indiferent de modul în care s-au format, acestea oferă panorame spectaculoase asupra munţilor din împrejurimi.