Mila 23 – Destinatie turistica in Delta Dunarii

Mila 23 este un sat din comuna Crisan, din judetul Tulcea. Este pozitionat la jumatatea distantei dintre Tulcea si Marea Neagra, pe Dunarea Veche ce se desparte spre stanga din bratul ce duce la Sulina. Accesul in acest sat pescaresc se face numai pe calea apei, cu ajutorul transportului cu barca. Locuitorii din Mila 23, cam 500 la numar, sunt in mare parte rusi lipoveni, romani si ucrainieni. Activitatea principala a acestora este pescuitul, insa in ultimii ani ocupatiile acestora s-au extins si in sectorul turismului. Meseria de pescar a fost transmisa din tata in fiu, insa cei tineri se ocupa mai nou de agroturism. De asemenea, o alta ocupatie pentru care sunt renumiti localnicii din Mila 23 este manuirea vaslelor, iar cativa dintre acestia au ridicat in ultimele decenii renumele sporturilor nautice la nivel mondial. In anii ’60 au plecat din Mila 23 foarte multi canoisti si kaiacisti ce au adus Romaniei medalii olimpice, mondiale si europene. Arhitectura locala se deosebeste prin casele zugravite in alb, ce au ferestrele, usile si prispele vopsite intr-o nuanta unica cunoscuta sub numele de “siniliu”. Aceasta este o nuanta de albastru ultramarin, specifica doar pentru satele lipovenesti.

Istoria satului Mila 23

In urma Marii Schisme ce a avut loc in Biserica Rusa in secolul al XVII-lea, sute de mii de rusi staroveni au decis sa migreze si sa se stabileasca pe teritoriile romanesti, purtand denumirea de lipoveni.

De la batranii satului am aflat ca stramosii acestora s-au asezat pe Grindul Mila 23 cu aproximavit 200 de ani in urma, cand au fugit din Rusia, refuzand sa se supuna poruncilor date de tarul Petru. Acesta din urma impunea taierea barbilor si recunoasterea modificarilor ce au fost aduse canoanelor bisericesti din Imperiul de Rasarit.

Din scrierile istorice aflam ca la inceputul secolului XX, satul Mila 23 avea doar doua sau trei case, si numai 12 locuitori ce se ocupau cu pescuitul. Numele acestuia provine de la o masuratoare veche a bratului Sulina. Pana in anul 1947, satul a purtat numele de “Principele Mircea”.

Perioada anilor 1970-1975 a fost foarte grea pentru familiile stabilite in Mila 23, datorita inundatiilor. Apele au acoperit drumurile satelor, barcile au fost legate de clantele locuintelor, gainile trebuiau adapostite in podurile caselor, iar cei mici puteau ajunge la scoala doar cu barca.

Lacurile din imprejurimi

Mila 23 este marcat ca si punct central al triunghiului format din cele trei brate ale Dunarii. De aici pleaca majoritatea traseelor pentru plimbarile cu barca ce au ca scop strabaterea zonelor pitoresti din delta. Puteti sa faceti o excursie de neuitat pana la Mila 23 alaturi de echipa exploreazadeltadunarii.ro

Deoarece este situat chiar in inima deltei, satul este inconjurat de foarte multe lacuri ce merita vizitate, cum ar fi: Trei Iezere, Radacinos, Matita, Bodaproste, Nebunu si Fortuna, dar si de canalele Sontea, Olguta, Eracle si Lopatna. Aceste zone sunt locuri ideale pentru iubitorii de pasari, ce doresc sa observe pelicanii, lebedele si egretele in habitatul lor natural. De asemenea, lacurile sunt la mare cautare printre pescarii de stiuca si biban.

Un alt lac ce este vizitat de foarte multi turisti este Lacul cu Cotete, unde pot fi observate specii rare de pasari, cum sunt starcul cenusiu, starcul de noapte sau egreta mica. Tot aici poti vedea nurca europeana, mamifer exclusiv european ce se gaseste in doar cinci tari.

Lacurile Vacaru si Ligheanca surprind turistii an de an cu covoare de nuferi galbeni si albi, iar lacul Fortuna adaposteste colonii de lebede, cormorani, pelicani creti si egrete mari, albe. Pe de alta parte sta lacul Nebunu, una dintre cele 20 de zone protejate din Delta Dunarii, unde pot fi observate specii rare de pasari cum sunt tiganusul, starcul rosu si starcul galben.

Zona veche a satului Mila 23 si bucataria traditionala

Un punct turistic reprezentativ pentru zona veche a satului este Manastirea Stipoc, situat langa vechiul catun Catlita. Singura modalitate de a ajunge la acest lacas de cult este prin transportul cu barca, insa drumul merita din toate punctele de vedere. Manastirea a fost construita in anii 1999-2000 si se ghideaza dupa calendarul Iulian.

Casele traditionale din Mila 23 au prispa, iar intrarea in curte este indreptata catre malul Dunarii Vechi. Ferestrele acestora sunt micute si vopsite in vestitul albastru “siniliu”, care din cele spuse de localnici, este o arma ce tine tantarii departe. De asemenea, un element ce nu lipseste din casele lipovenesti este soba in forma de pat, cunoscuta sub numele de “lijanca”.

Zona este recunoscuta si dupa retetele traditionale lipovenesti, pastrate din generatie in generatie. Printre preparatele ce va vor incanta in vacanta petrecuta in delta, se numara stiuca umpluta, borsul de peste, scordoleaua, chiftelutele din cartofi si peste, iar la desert aveti optiunea de a alege intre Kasnik, ce este o budinca din orez, si Varenki, coltunasi cu branza.

Echipa locala de bucatarese a castigat timp de doi ani la rand locul I la concursul “D’ale Gurii Dunarii”, datorita iscusintei cu care pregatesc tot felul de delicii din peste, adica iubitorii de preparate de peste nu trebuie sa rateze o vizita la Mila 23. Exploreazadeltadunarii.ro organizeaza regulat excursii catre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunarii.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*