Dintre toate regiunile istorice ale României, Maramureșul parcă este singura în care timpul a stat în loc. La Borșa regăsești parfumul decadei 40, când localnicii ridicau cea mai mare trambulină naturală din Europa în așteptarea promisiunii că stațiunea lor va găzdui o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Oamenii sunt și acum la fel de muncitori, primitori și frumoși, îți zâmbesc de cum pui o întrebare și nu le părăsești bătătura fără a primi un cadou din partea gazdei. Iar mâncarea… despre asta nici nu mai are rost să vorbim, căci în Borșa există o vorbă ce descrie perfect stilul de viață al „moroșenilor”: „Noi mâncăm, bem și iubim bine, să știți!”.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”187″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Atestați documentar încă de acum șapte secole ca făcând parte dintr-un domeniu ce aparținea neamului Bogdăneștilor, localnicii din Borșa se mândresc cu faptul că sunt urmașii celor care au învins hoardele tătarilor la 1717. Însă, borșenii au și alte motive de mândrie, doar trăiesc într-un adevărat Rai pământesc. Iar pentru turiștii care aleg să viziteze Borșa, rândurile următoare sunt mai mult decât binevenite. Iată de ce am ales să punctăm câteva dintre principalele atracții turistice din zonă.
Biserici de lemn în Borșa
În Borșa există o biserică ce poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ridicată la 1700 (pictura realizată în 1775 încă mai există în original!). Biserica se remarcă prin pridvorul suprapus și acoperișul etajat, iar deasupra naosului este pictat un vultur.
Borșa înseamnă iarna la schi, vara în drumeții
Exact astfel poate fi tradusă stațiunea Borșa – iarna la schi, vara în drumeții. Pentru cei pasionați de sporturile de iarnă, Borșa oferă două pârtii pentru avansați (cu telescaun și teleschi în zona Știol) și una pentru începători, în Băile Borșa (cu instalați de nocturnă). Totodată, autoritățile locale au anunțat că vor construi o cea mai lungă pârtie din țară (și printre cele mai moderne din Europa de Est), cu instalație de transport pe cablu și o telegondolă debraiabilă de 8 locuri.
Vara, borșenii rămân la fel de primitori și calzi, doar stațiunea se schimbă. Borșa devine punctul de start pentru niște drumeții la care poți doar visa. Cascada cailor (cea mai mare cădere de apă din România), Masivul Pietrosul Rodnei (parte din Parcul Național Munții Rodnei), Lacul Iezer și Pasul Prislop sunt doar câteva obiective naturale „de neratat”, ca să nu mai pomenim și de Lacul Știol, Vârful Toroioaga și Căldarea Puzdrele.
Alte obiective turistice de vizitat în împrejurimile stațiunii Borșa:
- Cornu Nedeii este o rezervație pe 800 de hectare ce are ca scop protejarea populațiilor de cocoș de mesteacăn și cocoș de munte. Vegetația este formată din păduri de conifere și jnepenișuri, dar și numeroase pășuni de munte.
- Stâncăriile Sâlhoi Zâmbroslavele reprezintă o rezervație întinsă pe numai 5 hectare și situată la o înălțime de 1290 de metri. Rezervația cuprinde un versant cu bolovănișuri de calcare eocene provenite din stâncile din amonte, precum și două zone mlăștinoase;
- Fântâna Stanchii este situată chiar pe granița dintre România și Ucraina;
- Lacurile Buhăiescu – de fapt, o salbă de trei lacuri glaciare, cu cel mai mare dintre ele având o adâncime de 8 metri;
- Vechile exploatări miniere aurifere din cartierul Bălășina, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea. Exploatările erau efectuate de o companie austriacă aflată sub comanda generalului Mainz. Încă se păstrează vechiul drum (65 de kilometri lungime, zis și „Drumul lui Mainz”) dintre Borșa și Iacobeni pe care aurul era transportat în desagi agățate de șaua catârilor!