În imediata vecinătate a Capitalei, orașul Otopeni oferă poate nu neapărat liniștea după care tânjesc bucureștenii, cât alternativa unui loc în care fiecare membru al familiei poate avea o activitate. Fie ea de relaxare ori intelectuală, cu toții își vor găsi „de lucru” în Otopeni, căci, după cum vom descoperi în articolul de față, orașul ăsta înseamnă și altceva decât avioane, piste și aglomerația de pe „Henri Coandă”.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”192″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Istoria orașului Otopeni
La săpăturile din 1966, efectuate cu prilejul construirii aeroportului din localitate, Margareta Constantiniu, arheolog la Muzeul de Istorie din București a descoperit fragmente de ceramică veche (și alte obiecte) datând din epoca fierului (800 î.e.n.). Istoricii știu că, la 1587, printr-un hrisov scris de Mihnea Turcitu, voievod al Țării Românești, se dăruiește Mănăstirii Sfânta Troiță jumătate din satul Islazul și jumătate din satul Hodopeni (azi Otopeni), cu tot cu mori și țigani; toate cele au fost dăruite de banul Dobromir, jupânița Vilaia și Mihai postelnicul, fiul lor. Despre numele de Hodopeni a scris și istoricul Constantin C. Giurascu, a cărui convingere este aceea că denumirea se trage de la un anume Hodopa. Tot din istorie vin și rândurile următoare, așternute pe hârtie la 1778 de către generalul Bawr, care a servit în armata rusă pe durata războiului ruso-turc (1768-1774). Sub semnătura Monsieur de B2, generalul Bawr edita cartea „Memoires historique et geographique sur la Valachie”, în care făcea însemnările: „Otopen – petit village avec un etang at un moulin sur la riviere de Pasere” („Otopeni – un sat mic, cu un eleșteu și o moară pe râul Pasărea)”.
În prezent, Otopeni se afișează ca un oraș cochet, dar și dezvoltat conform celor mai înalte standarde europene și care joacă un rol foarte important nu numai pe harta județului Ilfov, cât mai ales în viața metropolei București. Căci, nu-i așa, vorbim despre principala poartă aeriană a României!
Otopeni, orașul tatălui
O familie compusă din mamă, tată și copil are asigurată activitatea (aici se înțelege inclusiv distracția) în Otopeni. Tatăl, de exemplu, poate frecventa Centrul Cultural „Ion Manu”, în care se desfășoară spectacole de teatru, diverse festivaluri, proiecții de film, spectacole muzicale, expoziții de pictură, spectacole pentru copii, cursuri de șah, pictură pe sticlă (la ansamblul The Bombons Crew) și dans modern (ansamblul Passofino). Tot în cadrul Centrului Cultural „Ion Manu” activează Corul Forte, precum și ansamblurile de dans popular Perinița și Simțire. Peste toate, Centrul „Ion Manu” se mândrește cu o bibliotecă orășenească ce are un fond de carte de peste 8.200 de volume!
Totodată, din punct de vedere sportiv, orașul Otopeni este foarte dezvoltat, după cum veți putea descoperi în continuarea materialului.
Cine nu a auzit de impresionanta colecție auto a miliardarului Ion Țiriac?! Rezidenții din Otopeni (și nu doar ei, evident!) pot vizita parcul de autoturisme deținut de fostul președinte al COSR, deschis numai în zilele de vineri, sâmbătă și duminică (orar: 10.00-19.00); prețul tichetelor este de numai 15 lei, o sumă infimă pentru plăcerea domnilor, care își pot delecta privirile cu un Alfa Romeo Montreal Coupe (1977), Alvis Speed Twenty Five „Long Bonnet” (1937), Auburn Boattail Speedster (1936), Jensen Interceptor III (1971) ori un Cadillac Torpedo Touring (1912) sau chiar Hurtu Cvadriciclu (1899)!
Otopeni – orașul mamei
Dacă tatăl are asigurată distracția, mamei îi revine relaxarea, căci Otopeni înseamnă, înainte de toate, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”! Un brand românesc de nivel internațional, deschis în 1952 de doamna academician profesor doctor Ana Aslan; la vremea respectivă, era o noutate pe întreg mapamondul, dar institutul a reușit relativ repede să-și câștige faima: de-a lungul anilor, peste 30 de șefi de state și un număr impresionant de celebrități din lumea artistică și culturală i-au trecut pragul! Școala de geriatrie a profesorului Ana Asla a fost un exemplu pentru centre similare deschis ulterior în Suedia, Franța, Italia, Spania, ba chiar și îndepărtatele Indonezia și Thailanda.
Totuși, nu putem trece peste această zonă fără a pomeni în câteva rânduri și despre Băneasa Shopping City. Căci, pentru orice femeie, relaxare înseamnă și o sesiune zdravănă de shopping! Și unde poți face asta mai bine decât la Băneasa Shopping City, un mall cu zeci de branduri internaționale (Zara, Adorri, Cacharel, Anastasia Beverly Hills, Armani, Bershka, BSB etc), cafenele, restaurante, agenții de turism, curierat sau săli de cinema.
Otopeni – orașul distracției pentru copii
Chiar și cei mici se pot distra în Otopeni, mai cu seamă prin prisma sporturilor pe care le pot practica la clubul din localitate. CS Otopeni are secții de ciclism, arte marțiale, șah (echipa de șah a CS Otopeni a fost campioană mondială în 2005, o dovadă a seriozității și dedicației cu care se lucrează aici), orientare sportivă și fotbal.
Totodată, în apropiere (la Balotești) există deja faimosul „Edenland Park”, ce oferă numeroase oportunități de petrecere a timpului liber, de la ferma animalelor (copiii pot admira exemplare rare de cămile albe cu două cocoașe, lame etc), trasee de cățărare în copaci, echitație și până la alpinism, ateliere de pictură, plimbări cu bicicletele sau chiar airsoft și paintball, jocuri atât de îndrăgite de cei mici (și nu numai!).