Există multe locuri frumoase în România, iar multe nu sunt cunoscute prea bine de turiștii de ocazie. Pentru cei care adoră să cunoască România ”la pas”, următoarea locație este cu siguranță cunoscută. Pentru ceilalți, este o invitație să ajungă și ei aici, la Tăul Zânelor, un loc unde frumusețea și liniștea te înconjoară la fiecare pas.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”241″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Lac natural
Situat pe raza județului Bistrița-Năsăud, Tăul Zânelor este un loc natural de o frumusețe aparte. Este situat la altitudinea de aproape 1.300 me metri (mai exact 1.260 de metri), în Munții Călimani. Frumusețea locului este completată și de faptul că în apropiere se află și Vîrful Chicera lui Pasăre, care veghează parcă asupra acestui loc binecuvântat… de zâne.
Peisaj aparte
Toți cei care au ajuns aici susțin că deși nu impresionează prin dimensiuni sau adâncime, Tăul Zânelor câștigă mult la capitolul peisaje și frumuseți ale împrejurimilor. Dacă vreți să uitați pentru câteva momente de grijile zilnice și să vă umpleți sufletul de frumos, vă invităm să poposiți aici. Se spune că este un loc unde într-adevăr simți că ai parte de liniștea sufletească pe care o dorești, iar frumusețea din jur, asociată și cu susurul apei este tot ce ai nevoie pentru a te relaxa.
O întâlnire cu zânele
Un loc cu un nume aparte cum este Tăul Zânelor nu putea să nu aibă în spate și o legendă pe măsură. Oamenii locului îți vor spune că lacul își are originea într-o întâlnire a doi ciobani, Scurtu și Pasăre, cu patru zâne care au venit să se plimbe prin zonă. După cum îi stă bine unei astfel de întâlnire ce sfidează normalul, a avut loc într-o noapte cu lună plină. Zânele, văzând că au fost descoperite, au vrut să le câștige bunăvoința ciobanilor, dăruindu-le muntele Chicera lui Pasăre unde să-și poată hrăni turmele cu iarbă mănoasă, precum și un pârâu cu apă rece și bună unde să le adapte.
Înțelegere încălcată
În schimbul acestor daruri, ciobanii au fost nevoiți să promită că nu vor mai veni în poiană, în nopțile cu lună plină, când zânele ies la plimbare. Cu toate acestea, frumusețea zânelor le-a răpit inima ciobanilor, care au încălcat promisiunea făcută. Zânele i-au observat pe ciobani și, furioase că au fost descoperite, au iscat o furtună puternică, care a dus la prăbușirea muntelui peste cei doi ciobani. În locul poieniței unde se plimbau zânele a rămas lacul, botezat Tâul Zânelor. Din păcate, de atunci zânele nu s-au mai arătat niciodată.
Traseu ușor
Pentru a ajunge aici, traseul este unul ușor, putând fi străbătut cu ușurință chiar și de turiștii mai puțin experimentați în ceea ce privește drumețiile montane. Este suficient să ajungeți la lacul de acumulare Cobilița, iar de aici până la lac este extrem de ușor de ajuns.