Locuri turistice din România care merită vizitate:

Otopeni – poarta către Bucureşti

Oraşul Otopeni este situat în judeţul Ilfov, la ieşirea spre Ploieşti, pe drumul național nr.1 (E60). Oraş-satelit al capitalei, Otopeni este o aşezare în continuă dezvoltare, mai ales că pe teritoriul său se află cel mai mare aeroport din România, Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Otopeni are o populație de 13.861 de locuitori şi este al şaptelea oraş din județul Ilfov din punct de vedere demografic. Otopeni a cunoscut o dezvoltare economică, socială şi culturală semnificativă mai ales după anul 1989, iar în anul 2000 a obţinut statutul de oraş.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”128″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Numele oraşului Otopeni este un derivat de la Hodobeni sau Hotopeni, aşa cum era pronunţat în  secolul XVII. Se pare că aceaastă denumire vine de la un localnic pe nume Hodopa sau Hodopa. Primul document în care este meţionat oraşul Otopeni este un act de transfer de proprietate funciară. Prin hrisovul din 14 februarie 1587, Mihnea Turcitu, voievodul Țării Românești, dăruiește mănăstirii Radu Vodă jumătate din moşia sa şi jumătate din satul Hodopeni (azi Otopeni).

Satul Hodobeni era aşezat în vechea vatră a oraşului de astăzi, pe valea râului Pasărea, în aproprierea locului în care astăzi se află Aeroportul Otopeni. Otopeni mai este menţionat în documentele istorice datorită luptelor care au avut loc aici pentru apărarea capitalei, în timpul celor două războaie mondiale. În cinstea eroilor căzuţi în lupte s-a rdicat un monument comemorativ.

Deşi Otopeni este menţionat pentru prima dată în secolul XVI, aşezările din această regiune datează încă din comuna primitivă. În anul 1966, atunci când s-au efectuat săpăturile pentru construirea Aeroportului Internaţional Bucureşti – Otopeni, s-au identificat aici fragmente de ceramică veche şi alte obiecte ce proveneau de la o importantă aşeazare ce data din prima perioadă a epocii fierului.

Cunoscut mai ales datorită aeroportului ce se află pe teritoriul său, oraşul Otopeni are şi alte atracţii turistice interesante. Vara, Otopeniul este foarte căutat de către cei care vor să se răcorească şi să se distreze la Water Park Otopeni. Acesta este cel mai mare parc acvatic din Romania şi singurul loc de distracţii de acest fel din zona Capitalei, cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi o capacitate de 4000 de persoane. Parcul dispune de 9 bazine de înot, o cascadă artificială, 32 de tobogane, jocuri mecanice, spaţii de joacă pentru copii şi saltele pentru sărituri.

Tot în Otopeni se află şi Ţiriac Collection, prima galerie auto de colecție din România deschisă publicului, deținută de omul de afaceri Ion Țiriac. Colecția include aproximativ 250 de mașini și motociclete, produse începând cu anul 1899, iar 150 dintre acestea sunt expuse. Printre mărci se numără: Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Cadillac, Ferrari, Porsche, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, etc. Proprietarii unora dintre maşini sunt nume celebre, precum precum Contesa de la Nove a Elveției sau Elton John.

Alte repere ale oraşului mai sunt şi Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, primul de acest profil din lume şi Centrul Cultural Ion Manu, locul în care se desfăşoară activităţile culturale ale Otopeniului.

Oraşul Otopeni este o aşezare cu vechime, în plină dezvoltare, ce oferă locuitorilor şi turiştilor săi posibilitatea de a se relaxa cu familia într-o zi călduroasă de vară, la Water Park, de a se bucura de activităţile culturale oferite de Centrul Ion Manu sau de a vedea maşinile de colecţie  ale lui Ţiriac. Putem spune că Otopeni este o adevărată poartă spre Bucureşti şi Europa !

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: