Locuri turistice din România care merită vizitate:

Parcurile naturale din România cu potențial turistic ridicat

România este o țară care are puțin din fiecare element care atrage turiștii la nivel mondial. Avem numeroase parcuri naționale de care putem fi mândri și numeroase destinații de  excelență europeană care atrag mii de turiști anual.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”109″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Parcul Național Munții Apuseni
Parcul Natural Munții Apuseni este una dintre cele 22 de destinații care au fost desemnate Destinații de Excelență Europeană în 2009, ca parte a programului de Destinații Europene de Excelență pentru Turism si Protecția Habitatelor. Lansat de Comisia Europeană, proiectul a fost implementat de autoritățile naționale de turism din fiecare teritoriu participant. Cele mai spectaculoase atracții din Munții Apuseni, atât din punct de vedere natural cât și cultural, se găsesc în acest parc.

Caracterul său este definit de peisajul său carst, cu puțuri, văi adânci și creste blânde, alternând cu zonele stâncoase, cu canioane și chei, peste o rețea de 3.500 de peșteri subterane. Pentru vizitatori, atracțiile includ caracteristicile carstice și peisajele naturale spectaculoase precum platoul Padiș și complexul Cetățile Ponorului, Peștera Urșilor la Chișcău, Valea Sighiștelului, lacul Ruginoasa, Cheile Galbenei, Ghețarul Scărișoara, Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică, Peștera Șura Boghii, Valea Ordâncușii, Cheile Someșului Cald, Cascada Răchitele, Lacul Fântânele și vârful Cârligate.

Printre evidențele culturale ale zonei se numără Valea Arieșului și satele Moților. Una dintre acestea, așezările permanente cele mai înalte din Carpați, Casa de Piatră este cel mai îndepărtat și pitoresc castel din Munții Apuseni. Noul sediu administrativ al Parcului Natural Apuseni din Sudrigiu, județul Bihor are un centru de vizitare și informare, iar alte trei informații turistice și centre de vizitare se găsesc în Podișul Padiș, în satele Gârda de Sus și Doda Pilii.

Sunt posibile mai multe activități de vizitare, drumeții de vară și de iarnă, schi de fond pe trasee desemnate, schiuri pe versantul de pe Vârtop, Arieșeni, cățărare pe trasee speciale, ciclism, vizitarea peșterilor, canoe, vizitarea atracțiilor culturale și de patrimoniu, fotografierea acestora, vizionarea naturii, călăria și, în timpul iernii, cățărări alpine.

Parcul Natural Porțile de Fier
Diversitatea geologică, geomorfă și biologică, inclusiv zonele umede importante reprezintă un habitat propice pentru unele specii de păsări protejate pe plan internațional. Acestea, împreună cu diverse urme de așezare din epoca paleolitică fac din Parcul Natural Porțile de Fier un adevărat muzeu în aer liber.

În zona Cazanele Mari, cel mai îngust defileu al Dunării, cu o adâncime de 53 m și o lățime de 150 m, apa pătrunde printr-un astfel de spațiu îngust astfel încât se creează curenți extrem de puternici, ceea ce face ca suprafața să pară constant în fierbere și de aici a apărut termenul de boiler. Timp de mulți ani, această barieră de roci care se ridică din Dunăre și apa turbulentă făceau navigarea în râu, la intrarea în România, aproape imposibilă.

În ceea ce privește biodiversitatea, Parcul Național Porțile de Fier este una dintre cele mai bogate regiuni ale României și care adăpostește numeroase specii de mare interes științific. Pădurile de fag acoperă 75% din munții Almăjului și Locvei, în timp ce multe specii unice de plante în România pot fi admirate în această zonă. Fagul și afinele sunt neobișnuite la o altitudine atât de joasă, în timp ce unele varietăți de plante de câmpie precum liliacul sălbatic, stejarul turc și cenușa înflorită se găsesc în cheile Dunării, la altitudini neobișnuit de mari.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: