Schiturile rupestre de la Bozioru, județul Buzău

Munţii Buzăului au şi o latură mai puţin cunoscută, învăluită în mister. Un astfel de loc sunt așezările rupestre de la Bozioru, Buzău.

Schiturile-rupestre-de-la-Bozioru,-judetul-BuzauAcestea sunt în număr de 30 şi se întind pe 80 de kilometri. Atestate abia în secolul XVI, atunci când au început să fie locuite de sihaștri sau folosite drept biserici, așezările din piatră datează din epoca bronzului, la acea vreme servind drept adăposturi și lăcaşuri de cult.

Pe unele dintre stânci se pot observa simboluri precreștine, inscripții în chirilică, cruci etc. Țara Luanei, așa cum este denumită zona de pe lângă comunele Bozioru şi Colți, reprezintă cel mai important complex de schituri rupestre din Munţii Buzăului (Masivul Ivăneț).

Accesul către aceste așezări rupestre se face prin satul Nucu (Comuna Bozioru). Cea mai cunoscută aşezare este biserica din satul Aluniș, veche de peste 700 de ani, în care încă se mai slujeşte.

Alte schituri rupestre din zonă sunt: Biserica Culmea Martiriei, Bisericuţa lui Iosif, Schitul Sf Gheorghe, Peștera din Culmea Pietrei, Piatra Broscarului, Grota Gura Hoților, Căsoaia, Tăblițele de la Policiori, Chilia lui Dionisie, Schitul Fundătura, Crucea Spătarului, Agatonul Nou și Vechi.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*