Revoluția din Decembrie 1989 a început la Timișoara. Fii și tu parte din amplul eveniment care a schimbat destinul întregii Românii, pășind pe urmele revoluției din Timișoara.
În seara zilei de 15 decembrie 1989, în jurul Bisericii Reformate din Piața Sfânta Maria din Timișoara, se adunau o mână de oameni, dornici de schimbare. În decurs de o singură zi, numărul lor avea să crească vertiginos, transformând spațiul pieții într-unul neîncăpător.
Mergând pe urmele revoluției din Timișoara ai șansa să vezi locul în care, pentru prima dată în România, s-a strigat cuvântul “Libertate”, dar și piața care a adăpostit scandările mulțimii împotriva regimului ceaușist. Cu alte cuvinte, te poți întoarce în timp pentru a re-trăi marele eveniment istoric. Nu rata o asemenea ocazie, mai ales dacă ai drum în orașul de pe Bega! Pe lângă, te așteaptă alte nenumărate atracții turistice, pe care le poți găsi în ghid Timișoara.
Piața Sfânta Maria – un punct istoric decisiv
Una dintre cele mai vechi piațete din Timișoara, Piața Sfânta Maria este situată în cartierul Iosefin, la intersecția unui bulevard care-i dezvăluie importanța istorică. E vorba de Bulevardul 16 Decembrie 1989 – ziua în care mii de oameni s-au adunat aici pentru a scanda: “Jos Ceaușescu!” și a cere libertate.
Cei care vor apela la un ghid Timișoara, vor putea începe anume de aici un amplu itinerar, pe urmele revoluției din Timișoara. Și, tot de aici, vor vedea, la vest de clădirea care adăpostește Biserica Reformată Cetate din Timișoara, fosta casă parohială a pastorului László Tõkés, numele căruia e strâns legat de revoluție. Grație lui, și a altor mii de oameni, Timișoara a devenit primul oraș românesc liber de comunism.
Memorialul Revoluției – în topul recomandărilor Lonely Planet și TripAdvisor
Urmând harta propusă de ghid Timișoara, la Memorialul Revoluției se încheie traseul care pășește pe urmele revoluției din Timișoara. Însă nu se încheie impresiile sau dorința de a medita asupra istoriei! Căci, vorba filosofului spaniol, George Santayana, “cei ce nu-şi pot aminti trecutul sunt condamnaţi să-l repete”.
Memorialul Revoluției se bucură de o mare popularitate în rândul turiștilor, străini și români deopotrivă. Unul dintre motive ar putea fi faptul că, la Muzeul Memorialul Revoluţiei din Timişoara, poate fi găsită cea mai amplă colecție de documente din țară (audio, video, scrise) referitoare la marele eveniment. De asemenea, expozițiile de aici vizează viața dusă de români, odinioară, sub regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.
Un alt motiv ar putea fi faptul că Memorialul Revoluției se află la capătul sudic din Piața Victoriei – loc simbolic al Timișoarei. Anume aici poate fi văzută Catedrala Ortodoxă Mitropolitană. Pe treptele ei, la 17 decembrie 1989, au murit primele persoane, victime ale incidentelor revoluționare. Tot în Piașa Victoriei se află și Opera Națională Română pe balconul căreia a început şi s-a derulat Revoluția. Deloc întâmplător, imaginea cu această clădire a făcut înconjurul lumii!
Alte construcții spectaculoase din zonă sunt Filarmonica, Primăria, Muzeul Banatului, Fântâna cu Pești sau statuia lui Romulus și Remus – o replică a celebrului „Lupa Capitolina” din Roma.
La 20 decembrie 1989, în Piața Victoriei, Timișoara a fost proclamată primul oraș românesc liber de comunism.
3 ore și 30 de minute pe urmele revoluției din Timișoara
Cu ghid Timișoara ai oportunitatea să te familiarizezi cu toate locațiile unde au avut loc evenimentele importante ale Revoluției din ’89, fără a rata nimic! În plus, vei avea ocazia să vezi și o bucată din celebrul zid al Berlinului. După căderea sa, din 1990, peste 40.000 de secțiuni ale peretelui au fost reciclate și utilizate ca materiale de construcție. Însă câteva sute au fost scoase la licitație, aflându-se în diferite locuri din lume, inclusiv la Grădinile Vaticanului sau Timișoara!