Staţiunea Borsa se află în judeţul Maramureş şi are o populaţie de 29.000 de locuitori, fiind a treia ca mărime din judeţ. De asemenea, Borşa este una dintre cele mai lungi oraşe din ţara având aproximativ 52 de km. Accesul în zona Borşa se poate face auto şi feroviar, pe următoarele rute:
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”10″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Accesul auto se face pe DN 18 pe traseul Baia Mare – Sighetu Marmaţiei – Borşa – Iacobeni şi asigură continuarea traseului spre Bucovina, pe DN 19 Oradea – Satu Mare – Negreşti Oaş – Sighetu Marmaţiei, care face legătura între Borşa şi vama Petea (la graniţa României cu Ungaria), DN 17 C (Bistriţa-Năsăud – Salva – Pasul Şetref – Săcel – Moisei), care este utilizat pentru accesul la Borşa de către clujeni şi bistriţeni, pe Valea Sălăuţei, DJ 186 Vadu Izei – Săcel, utilizat de cei ce doresc să cunoască Valea Izei, în drum spre Borşa.
DN18 (Baia Mare – Sighetu Marmaţiei – Vişeu de Sus – Moisei – Borşa – Prislop, Maramureş – Şesuri) care face legatura peste Pasul Prislop prin DN17 – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistriţa şi DN17C care face legatura cu Bistriţa Năsăud şi Dej.
Transportul în comun cu autobuze şi microbuze este corespunzător între Borşa şi municipiile judeţului Maramureş şi legături cu judeţele învecinate (Suceava, Bistriţa, Cluj Napoca).
Pentru vizitatorii din Europa Centrală şi Vestică, punctele de intrare auto în România sunt vamele Borş şi Petea.
Staţiunea Borşa este una dintre perlele Maramureşului, oferind peisaje spectaculoase şi o multitudine de atracţii turiste.
În Borşa pot veni turiştii pasionaţi de sporturile de iarnă, cei care vor să se relaxeze la tratamente, cei care vor să se descopere monumentele naturii sau cei care vor să le vadă pe cele construite de oameni şi să facă o călătorie istorică. Staţiunea Borşa le oferă tuturor prilejul de a ăşi petrece o vacanţă de neuitat.
Pentru perioada Paştelui, Borşa este o alegere ideală. Aici vă veţi bucura de aerul curat de munte şi vă puteţi încărca bateriile, departe de agitaţia oraşului şi bucurându-vă de atracţiile şi tradiţiile Maramureşului.
În Borșa, tradițiile și obiceiurile prilejuite de Sfintele Paști au rămas neschimbate de secole. Borșenii acordă o importanță deosebită pregătirilor pentru sărbătorile pascale. Timpul este împărțit între lucrul casei și rugăciune. Cei care au ținut post merg la spovedanie, pentru a întâmpina aceste sărbători cu sufletul curățit de povara păcatelor lumești. Încă de luni, femeile încep curățenia de Paști. Casele sunt văruite, încăperile aerisite, totul se spală, se împrospătează și se înfrumusețează. Grădinile și curțile au parte de aceeași atenție, astfel că spre sfârșitul săptămânii curățenia se încheie și se trece la pregătirea bucatelor. În joia mare se fac copturile: pită, cozonac și pască.
În Vinerea Mare se ține post negru sau se ajună, iar seara se merge la biserică pentru Prohod. Sâmbătă este sacrificat mielul și sunt pregătite drobul de miel sau mielul la ceaun. Seara se vopsesc ouăle și se pregătesc hainele și coșul pentru Slujba de Înviere. În coș se pun bucate (ouă, pască, vin, sare, cozonac) ce urmează să fie sfințite de către preot. Din aceste bucate sfințite se va servi în fiecare din cele trei dimineți ale sărbătorilor pascale. În Ziua Învierii, copiii mici merg în tez, din ușă în ușă, vestind Învierea Domnului Isus Cristos și sunt răsplătiți cu ouă roșii pe care le pun în trăistuțe. Masa tradițională din această zi este prilej de reunire a familiilor. A doua și a treia zi de Paști sunt dedicate vizitelor la prieteni sau rude.
Există şi alte metode mai tradiţionale şi naturale de a vopsi ouăle. Coaja de ceapă este cea mai populară şi este utilizată în general de gospodinele de la ţară. Pentru un roşu aprins, ouăle sunt înfăşurate în diferite materiale textile , după care sunt aşezate în apa clocotită în care au fost puse cojile de ceapă. Pentru ca roşul să fie şi mai frumos, se poate folosi şi sfecla roşie, iar după ce sunt scoase din apă se dau cu puţin ulei sau untură pentru le da strălucire.
În plus, în dimineaţa de Paşte este bine să vă spălaţi pe faţă cu apă în care au fost puse un ou roşu ca să aveţi obrajii rumeni, un bănuţ din argint pentru belşug şi un fir de iarbă pentru prosperitate. Oul roşu este asociat cu sângele mântuitorului, iar ouăle colorate cu primăvara.
În majoritatea localităţilor din Maramureş se păstrează obiceiul ”umblatului cu udatul”. „A doua zi de Paşti, băieţii şi bărbaţii merg la ”stropit” la fete şi femei, pentru a nu se ”ofili”. De fapt, e un obicei agrar şi care a fost împrumutat de la alte popoare. Chiar dacă nu e un obicei autohton, ”stropitul” se mai păstrează încă în judeţul Maramureş, chiar și la orașe. Preluat de la catolici, obiceiul şi-a făcut loc încet şi în casele maramureşenilor, astfel că a doua zi de Paşte, băieţii şi bărbaţii merg să le ”stropească” cu parfum pe feţele şi femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene. Apoi udătorii sunt serviţi cu vin şi diverse bunătăţi, iar băieţilor lise oferă ouă roşii. Atâta timp cât aceste obiceiuri nu sunt preluate greşit, ci cu semnificaţia lor adevărată de dragoste, comuniune, acestea pot avea un rol pozitiv”
Dacă vreţi să vă bucuraţi de toate aceste tradiţii maramureşene minunate, atunci trebuie neapărat să vă petreceţi Paştele la Borşa. Acest oraş dispune de numeroase pensiuni şi hoteluri, care vă pun la dispoziţie pachete pentru sărbătorile pascale, pentru toate bugetele. Iată câteva dintre ele:
Ofertă hotel 2 stele:
- Pachet 4 nopţi cazare, 14-18.04.2017, masă festivă de Paşte şi un tur de Maramureş.
Tariful pentru o cameră dublă este de 314 ron/pers, pentru una triplă, 297 ron/pers şi pentru un apartament(4 pers): 297 Ron/pers. Camerele sunt dotate cu TV, cablu, internet wireless, baie proprie. De asemenea, hotelul mai dispune şi de un restaurant cu capacitatea de 80 de locuri, un bar de zi, parcare, magazin în apropiere.
Oferte hoteluri 3 stele
În perioada Paştelui, vă puteţi alege următoarele pachete la hoteluri de 3 stele:
- Pachet 3 nopţi de cazare, 15.04-18.04, mic dejun, o masă festivă de Paşte şi un tur al Maramureşului şi acces nelimitat la centrul SPA (piscine, saună umedă, saună uscată, duşuri emotionale, grotă de sare; sală de fitness). Tariful pentru o cameră dublă este de: 910 Ron/pachet/pers, iar cel pentru apartamente este de 1130 Ron/pachet/pers, calculat pentru 2 adulţi. Paturile suplimentare au un tarif de 40 ron/noapte. Pentru această perioadă, sunt disponibile 7 camere duble şi 2 apartamente fără balcon (et.3). Facilităţile de care veţi beneficia sunt: un restaurant cu o capacitate de 100 locuri, bar de zi parcare supravegheată video şi săli de conferinţă gratuite, o piscină, o grotă de sare, saună umedă, saună uscată, dușuri emoționale, sală de fitness.
- Pachet cu 4 nopţi de cazare: 04 – 18.04.2017, mic dejun, prânz pascal tradiţional în ziua de Paşti cu muzică live specifică zonei, acces la piscina interioară, saună , grota de sare, loc de joacă pentru copii nelimitat pe durata cazării şi un tur a Maramureşului. Tariful pentru camerele duble cu panoramă este de 1170 ron/pachet/pers, iar pentru cele duble standard de 1070 Ron/pachet/pers. Copii sub 4 ani sunt cazaţi gratuit (fără pat suplimentar), cei cu vârste între 4 -7 ani beneficiază de o reducere de 25 % din tariful pentru adulţi, fără pat suplimentar, cei cu vârste între 8-14 ani au o reducere de 50 % din tariful pentru adulţi, fără pat suplimentar. Tariful unui pat suplimentar este de 40 ron/noapte. Copii de peste 14 ani achită tarife de adult şi primesc un pat suplimentar.
- Pachet cu 4 nopţi de cazare,04-18.04.2017: masă festivă de Paşte şi un tur de Maramureş. Tarifele pentru un loc într-o cameră dublă sunt de 330 Ron/pachet/pers, iar pentru un loc în triplă, 314 ron/pachet/pers/. Tariful pentru apartamente este de 358 Ron/pers. Camerele sunt dotate cu TV, cablu, internet wireless, baie, balcon, apartamentele au în plus minibar. Alte facilităţi de care puteţi beneficia sunt: restaurant, bar de zi, parcare, magazin în apropiere.
- Pachet cazare 3 nopţi, 04 – 17.04.2017, cu demipensiune, masă festivă, tur de Maramureş. Tariful este de 820 ron/pachet/pers. Sunt disponibile 10 camere twin şi o cameră triplă, dotate cu TV cablu, internet wireless, baie proprie. Alte facilitate sunt: salon pentru servirea mesei, terasa, parcare, spaţiu pentru gratar, foişor.
Dacă alegeţi o pensiune, iată ce pachete vă pun la dispoziţie pensiunile cu trei margarete din zonă:
- Cazare cu demipensiune (intrare cu cină, ieșire cu mic dejun), preț: 300 lei/noapte/persoană. Pachetul include masa festivă. Check-in: după ora 14, check-out: înainte de ora 11. Unitatea se închiriază unui singur grup, dar și individual. Numar minim de persoane pentru rezervare: 2. Pensiunea are 7 locuri disponibile, distribuite în 3 camere cu băi proprii: suita nr.1(2 camere cu 2 bai), camera nr.2(tripla). Copiii sub 3 ani beneficiază de gratuitate, cei între 3 ani și 10 ani au reducere de 50% din preț cu pat suplimentar. Avans la rezervare: 50%. Dacă alegeți sejurul minim de 4 nopți, prețul/sejur/persoanăeste de 1200 lei. Pensiunea vă oferă o reducere 10% pentru rezervari achitate până la 30 Martie 2017.
- Pachet 4 nopţi cazare (14.04.-18.04.2017), demipensiune-cazare şi 2 mese pe zi, mic dejun şi cină, plus prânz festiv tradiţional maramureşean în ziua de Paşte şi program artistic, petrecere la foc de tabără cu mâncare tradiţională. Din partea casei se oferă horincă şi coşul cu produse tradiţionale(ouă roşii, pască, vin,etc)pentru sfinţire, plus cadou de iepuraş. Suita şi apartamentele sunt pentru minim 3 plătitori adulţi. Camerele sunt dotate cu TV, cablu, internet wireless, baie, balcon. Pensiunea beneficiază de o curte foarte mare, piscină exterioară, parcare proprie, filigorie, masă de tenis, spaţiu de joacă pentru copii, loc special amenajat pentru gratar, minizoo în păduricea din curtea pensiunii (iepurasi, veverite, etc), minipârtie de schi în curte (monitor de schi şi echipament), costume tradiţionale foarte vechi, lucrate manual, pe care turiştii le pot îmbraca.
- Pachet 3 nopţi cazare, 04 – 17.04.2017, demipensiune, o masă festivă pe Paşte, un tur al Maramureşului. Pensiunea are disponibile 2 paturi duble şi 8 paturi twin. Tariful este d970 Ron/pers. Camerele sunt dotate cu paturi separate, TV, cablu, internet wireless, baie proprie. Pensiunea dispune de restaurant, bar de zi, parcare proprie, filigorie.
- Pachet 3 nopţi cazare, 14.04 – 17.04.2017, demipensiune, masă festivă şi un tur al Maramureşului. Tariful este de 910 ron/pers. Sunt disponibile 1cameră dublă, 2 twin, 1 triplă şi 1 apartament. Camerele sunt dotate cu TV, cablu, internet wireless, baie proprie. Pensiunea mai dispune de un restaurant cu capacitatea de 60 locuri, bar de zi, parcare proprie; filigorie, spaţiu amenajat pentru gratar.
- Pachet 4 nopţi cazare, 14.04 – 18.04.2017, demipensiune şi o masa festivă de Paşte. Tariful este de 1070 Ron/ pachet/persoană. Camerele sunt dotate cu TV cablu, internet wireless, baie proprie. Pensiunea dispune de salon pentru servirea mesei, bucatarie, parcare, spaţiu pentru grătar, foişor, loc de joacă copii, ferma proprie.
Puteţi opta şi pentru cazare la o cabană, iată de exemplu un pachet oferit în perioada Paştelui:
Pachet de 3/4 nopţi de cazare 14.04 – 18.04.2017, plus un tur al Maramureşului. Tariful este de 250 ron /3 nopţi/pers şi 310 ron / 4 nopţi/pers. Cabana are o capacitate de 12-14 persoane, fiind alcătuită din parter şi etaj. Parterul dispune de 2 terase, un living spaţios pentru servit masa şi colţar extensibil, bucătărie complet utilată în living, baie şi un dormitor (pat matrimonial + pat pentru o persoană ,baie proprie). Etajul dispune de 4 camere, una cu pat matrimonial + pat pentru o persoană şi baie proprie, şi trei camere duble cu paturi twin cu baie proprie. Fiecare cameră are acces pe balcon. În plus, în casa scărilor de la etaj există şi un spaţiu de joacă pentru copii, cu TV şi o canapea extensibilă. Alte faciliăţi de care dispune cabana sunt: două televizoare : în living şi spaţiul de joacă, internet wireless gratuit, încălzire cu centrală termică, 2 terase mari la parter cu spaţii de servit masa, curte spaţioasă cu loc amenajat pentru gratar, parcare gratuită. Se acceptă animale de companie de talie mică.
Staţiunea Borşa vă oferă aşadar pentru perioada Paştelui numeraose posibilităţi de cazare. Pentru mai multe detalii, puteţi contacta Agenţia Nord Travel – Str. Decebal, nr.2, Borşa, tel: 0262 343301, 0740145517, Centrul de Informare Turistică Borşa- Str. Libertatii, nr. 44A, Borşa, MM, tel: 0262 343973, info@infoborsa.ro, site: http://www.infoborsa.ro
Pensiunile şi hotelurile se întrec în oferte pentru toate buzunarele, ce includ mese festive cu produse tradiţionale, acces la facilităţi şi majoritatea şi un tur al Maramureşului. Acest tur include: Cimitirul Vesel de la Săpânța, Casa Memoriala Stan Patras, Mănăstirea Peri, Memorialul Durerii, Atelierul de Artă Traditională, Mănăstirea Bârsana, Muzeul Ţărăncii Române din Dragomirești. Este asigurat transportul cu autocaruul și ghidul, însă intrările la obiectivele turistice se plătesc. Oricare ofertă aţi alege, sărbătorile pascale petrecute la Borşa vor fi cu siguranţă minunate.
Foto: Centrul de Informare Turistică Borşa, www.obiectiveturisticeromania.com, christianferoviarul.blogspot.ro