Manastirea Bistrita este situata in satul Bistrita, apartinand de comuna Costesti, din judetul Valcea.
Manastirea Bistrita dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in „Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul.
Biserica actuala este construita in stil neogotic, cu dimensiuni generoase, avand aspect de catedrala.
Printre elementele decorative valoroase din interior se remarca icoana cu sase fete, pictata de un calugar in 1833, reprezentand pe o parte pe Iisus Hristos, Sfanta Maria si Sfantul Ion, iar pe cealalta parte pe sfintii mucenici Vasile, Grigore si Ioan.
În 1509, Mihnea Vodă a distrus mănăstirea din temelii. Documentele vremii atestă faptul că Mihnea Vodă lupta împotriva Craioveștilor şi a mănăstirii lor. Mănăstirea a fost refăcută tot de către boierii Craioveşti, între anii 1515-1519, în timpul lui Neagoe Basarab.
Până în 1948, aici au funcționat diferite școli, mai ales pentru fete. Între anii 1877 – 1888, în timpul Războiului de independență, în mănăstire a funcționat un spital militar, iar între anii 1883 – 1898, o școală militară. În mănăstire a mai existat un atelier faimos pentru confecționarea covoarelor „persane” şi un dispensar.
Bine de stiut:
Din 2003 s-a deschis in incinta manastirii Bistrita un Muzeu al tiparului si cartii bisericesti valcene, precum si un atelier de pictura bisericeasca neobizantina.
În mânăstire sunt organizate simpozioane, conferinte, cursuri pentru pregatirea ghizilor si alte evenimente cultural-religioase.
Istoric Manastirea Bistrita din satul Bistrita:
–
Obiective principale de vizitat la Manastirea Bistrita:
In interior se afla si moastele Sfantului Grigore Decapolitul (sfant ce a trait in Asia Mica in jurul anului 780 d. Hr.), aduse aici de catre Barbu Craiovescu, la scurt timp de la ctitorire. In anii domniei lui Constantin Serban, zis Carnul (1654-1658), soția voievodului, doamna Balasa, a comandat mesterilor argintari brasoveni o racla aurita in care s-au asezat Sfintele moaste ale Sf. Grigore Decapolitul. Racla a fost din nou aurita in anul 2005.
Program de vizitare Manastirea Bistrita:
–
Tarif vizitare Manastirea Bistrita:
–
În apropiere de Manastirea Bistrita mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
–
Contact Manastirea Bistrita din satul Bistrita:
Tel: –
Email: –
Web: –
Adresa Manastirea Bistrita din satul Bistrita:
Localitate: –
Strada: -nr. –
GPS: –
Cum se ajunge la Manastirea Bistrita:
–
[geo_mashup_map]
Galerie foto Manastirea Bistrita din satul Bistrita:
Ai vizitat Manastirea Bistrita?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Manastirea Bistrita?