Tradiții și obiceiuri românești – ce se face atunci când o persoană decedează? Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care le pot realiza firmele de servicii funerare?
Niciodată nu suntem pregătiți pentru decesul unei persoane dragi nouă. Este ceva normal și de înțeles – viața nu ne pregătește în nici un fel pentru acele momente. Cert este că, dacă stăm să ne gândim, putem avea de un sprijin de nădejde în acele momente, din partea firmelor de servicii funerare. Aceștia te pot ajuta să organizezi și să pui la punct toate detaliile, iar în acest mod, ai siguranța că vei respecta toate obiceiurile și tradițiile românești. Dacă persoana dragă care a plecat de lângă tine era o persoană care ținea cont de tradițiile și obiceiurile românești, atunci ar fi de apreciat dacă le-ai respecta și tu pentru înmormântarea și parastasurile ei. Deși persoana dragă ție nu se mai află fizic lângă tine, ea se află spiritual, iar atunci, va fi o modalitate plăcută de a o aminti, de a-i oferi respect și de a o cinsti.
Iată care sunt tradițiile și obiceiurile românești:
- Priveghiul la capelă sau acasă.
Primul obicei românesc despre care vom vorbi astăzi se referă la priveghi. Priveghiul poate fi realizat atât la capelă, cât și acasă la persoana decedată, în funcție de preferințele familiei îndoliate. La priveghi pot veni toate persoanele care doresc să își ia rămas bun de la persoana decedată. Pot sta atât cât doresc la priveghi, pot aprinde lumânări, se pot ruga și le pot transmite părerea sa de rău familiei îndoliate. În sine, priveghiul este extins pe două zile, anume prima și a doua zi de la momentul în care a survenit decesul. Priveghiul se încheie în cea de-a treia zi, în momentul în care persoana decedată este scoasă din capelă sau din locuința ta, pentru a putea fi dusă la locul de veci. Pentru o bună organizare a priveghiului, fie că alegi să fie acasă sau chiar la capelă, firmele de servicii funerare stau la dispoziția ta. Aceștia te vor ajuta să planifici fiecare detaliu, iar tu vei putea respira ușurată.
După pierderea unei persoane dragi, un alt obicei românesc se referă la organizarea parastasului. Parastasul este realizat în cinstea persoanei care a plecat de lângă noi, fiind o modalitate de a o aminti și de a o cinsti așa cum se cuvine. La parastas este prezentă familia, care se ocupă de împărțirea pachetelor și a mâncării făcute în memoria persoanei decedate. Pachetele și mâncarea sunt făcute în funcție de perioada în care este realizat parastasul, existând fie perioada de post, fie perioada de dulce. Totodată, pachetele făcute sau chiar și mâncarea sunt împărțite atât persoanelor cunoscute, cât și persoanelor necunoscute. Rămâne la alegerea familiei îndoliate acest aspect, fiindcă esența se referă în a împărți acele pachete în cinstea persoanei decedate. Este bine de știut că firmele de servicii funerare au o reală contribuție în acest sens. La solicitarea ta, firmele de servicii funerare te vor ajuta cu organizarea fiecărui parastas, în așa fel încât să nu lipsească nimic.
- Îmbrăcămintea neagră.
O altă tradiție românească se referă la îmbrăcămintea neagră. Fie că vorbim despre priveghi sau înmormântare sau chiar și despre parastas, îmbrăcămintea neagră este de nelipsit. Această tradiție reflectă doliul pe care îl purtăm după pierderea persoanei dragi nouă. În sine, îmbrăcămintea neagră trebuie purtată până când se fac cele 40 de zile de la deces. După trecerea celor 40 de zile și după realizarea parastasului, familia îndoliată poate renunța la îmbrăcămintea neagră.
Un alt obicei românesc se referă la colivă. Coliva este de nelipsit atât pentru slujba de înmormântare, cât și în cadrul fiecărui parastas ce va fi realizat. Coliva este stropită cu vin de către preotul care ține slujba la înmormântare și la fiecare parastas, iar ulteior, după ce este sfințită, poate fi împărțită sub formă de pomană, alături de pachetele și mâncarea pregătită de familie.
Așadar, atunci când vine vorba despre tradițiile românești, există o gamă extinsă de obiceiuri de care trebuie să ținem cont atât pentru realizarea slujbei de înmormântare, cât și după aceasta.