Odată cu venirea iernii, împătimiții sporturilor de iarnă pot fi din ce în ce mai des văzuți îndreptându-se către destinațiile favorite, în căutare de adrenalină sau relaxare. Cel mai adesea, pot fi recunoscuți în trafic după câteva elemente specifice. Fie că este vorba despre o pereche de clăpari care se întrezăresc aruncați neglijent pe bancheta din spate a mașinii, fie despre schiurile fixate pe portbagajul superior, cu toții se îndreaptă spre pârtia favorită, pentru a savura doza de sănătate hibernală.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”176″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Borșa, stațiunea. Localitatea în sine, Borșa, este așezată într-o zonă montană, cu pante repezi și diferențe mari de nivel. Înălțimile dominante din zonă țin de trei formațiuni muntoase: munții Rodnei la sud, cu vârful Pietrosul Rodnei, de 2303 metri, deținând recordul de altitudine în Carpații Orientali, munții Țibău la est și munții Maramureșului , la nordul localității. Această poziționare, împreună cu un climat puternic influențat de munții din apropiere, creează un puternic potențial turistic pentru această zonă, vara, dar mai ales iarna, când Borșa poate oferi condiții pentru practicarea sporturilor de iarnă (pârtii de schi cu grade variate de dificultate, trambuline de schi naturale, practicabile până în lunile aprilie și mai).
Unde schiem la Borșa? Pârtiile principale din stațiunea Borșa sunt pârtia Brădet și pârtia Poiana Știol.
Pârtia Brădet este o pistă ușoară, albastră ca nivel de dificultate, pentru începători sau familii, cu o lungime de 200 de metri și o diferență de nivel de 30 de metri. Pârtia este dotată cu instalații pe cablu, mai exact în telescaun cu lungimea de 1920 de metri și cu o capacitate de transport de 400 de persoane/oră.
Pârtia Vârful Știol este, în schimb, o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate, care se întinde pe aproape 800 de metri. Cu plecare de la 1700 de metri altitudine și sosire la 1400 de metri, înclinarea medie a pârtiei este de 27%, aceasta fiind, de asemenea, deservită de un teleschi prevăzut cu dispozitive de tractare mono-post. Programul de funcționare al teleschiului este, de regulă, 9.00 – 17.00. Pârtia nu beneficiază de nocturnă și nici de tunuri de zăpadă. La data publicării acestui articol, stratul de zăpadă este de aproximativ 50 de centimetri, putându-se schia în condiții rezonabile.
Pârtia Runc Știol, cu o lungime totală de 2100 de metri și o diferență de nivel de 500 de metri, având o înclinare medie de 30%, beneficiază de un telescaun fix cu vehicule de 2 locuri. Este tot o pârtie roșie, nu are tunuri de zăpadă sau nocturnă, iar stratul de zăpadă măsoară acum 30 de centimetri. Tariful pentru o urcare pentru un adult este de 10 lei, iar un abonament zilnic skipass pentru un adult este de 80 de lei. Din nefericire, pârtia este închisă la data publicării articolului.
Pârtia Olimpică nu este finalizată, deși este parțial amenajată pe o lungime de 2980 de metri. Ar trebui să fie o pârtie neagră cu un grad avansat de dificultate. Cu altitudinea de plecare la 1650 de metri, o diferență de nivel de 770 de metri și altitudinea de coborâre la 880 de metri, acesta are lățimea de 60 de metri și va avea o telegondolă pe distanța de 2113 metri. Din nefericire, această pârtie nu este funcțională.
Cazare. Stațiunea Borșa dispune de multiple facilități de cazare pentru turiști, majoritatea acestora fiind pensiuni agroturistice. Prețurile și oferta turistică sunt variate, pentru toate buzunarele și pretențiile, cele mai multe având și prezență online, ceea ce le face ușor de găsit și închiriat. În general, prețurile pornesc de la aproximativ 100 de lei o cameră dublă, la unele dintre acestea micul dejun fiind inclus. De asemenea, stațiunea oferă servicii de închiriere de echipament și instructori de schi, pentru cei care sosesc mai puțin pregătiți.
Cum ajungem? Nu în ultimul rând, accesul auto către Borșa. Se poate ajunge pe DN18 (Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borșa – Prislop, Maramureș – Șesuri), care face legătura peste Pasul Prislop cu DN17 (Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrița) și DN17C (care face legătura cu Bistrița, Năsăud și Dej).