Locuri turistice din România care merită vizitate:

Trebuie să vezi mocănițele de pe Valea Vaserului în această galerie foto! Care e preferata ta?

Degeaba ai fost în Maramureș dacă n-ai păstrat câteva ceasuri și pentru o plimbare cu mocănița. Pe Valea Vaserului, lângă Vișeu, locuri pitorești te așteaptă să le descoperi printr-o excursie de numai 60 de kilometri, dar pe care o parcurgi în mai bine de cinci ore (dus-întors), căci mocănița nu-i tren ca oricare și înseamnă cu totul și cu totul altceva decât un mijloc de transport convențional.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”193″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Mocănița e și parfum, și istorie, ea te duce într-un alt timp și spațiu. Preț de câteva ore părăsești anul 2018 și te întorci în trecut, cu aproape un secol în urmă, pe vremea când trenurile cu aburi făceau deliciul protipendadei europene și circulau mai ales pe văile Carpaților.

  • Pe Valea Vaserului, coloniștii germani au început să exploateze lemnul încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Transportul masei lemnoase până la gaterele din Vișeu de Sus se făcea pe plute, construcția căii ferate demarând abia în 1932. Ca să poată urma traseul sinuos al râului, a fost necesat un ecartament îngust (760 mm), iar la urcarea pe munte locomotiva pe aburi împingea vagoanele goale. Când trebuia să se coboare spre Vișeu, greutatea lemnului și gravitația își dădeau mâna și puneau trenul în mișcare. În prezent, Calea Ferată Forestieră Vișeu (CFF Vișeu) pornește din Vișeu de Sus și circulă pe Valea Vaserului până la stația Coman, aproape de granița cu Ucraina, însă, pentru turiști, mocănița se oprește la jumătatea traseului, în stația Paltin.

Anul 2018 va debuta pentru turiștii ce doresc o plimbare cu mocănița în data de 22 martie. Un bilet întreg costă 55 de lei, copiii (37 de lei), studenții, pensionarii și persoanele cu dizabilități având reducere (45 de lei). Totodată, CFF Vișeu propune și câteva pachete turistice interesante și ofertante, în care sunt incluse cazarea într-un tren-hotel, masa și, bineînțeles, plimbarea cu mocănița!

Pentru cei pasionați, prezentăm și câteva dintre locomotivele ce mai străbat văile, podurile și tunelurile de pe Valea Vaserului. Căci, nu-i așa, o poză bună face cât o mie de cuvinte?! Măriuța are 108 și este veterana mocănițelor din Vișeu. A fost fabricată în 1910 de Orenstein & Koppel, o companie germană ce avea la acel moment peste 30 de ani de experiență în fabricarea mijloacelor de transport pe calea ferată! De la uzinele Reșița și Reghin vin Elveția, Bavaria, Ioana și Cozia 1, patru mocănițe încă funcționale și extrem de cerute de turiști. Maramureș, construită tot la Reșița (în 1955), mai poate fi admirată doar ca piesă muzeală, fiind retrasă de pe șine. La fel de bine întreținută și pregătită să-i plimbe pe cei sosiți în Vișeu este și Rosssia 1, făcută la Moscova, în 1962, de inginerii companiei Demikhov. Volga este o drezină nefuncțională, dar foarte cerută de către turiști mai ales pentru poze. Vagoanele de călători au toate bănci din lemn și sunt fie de producție autohtonă, fie aduse din străinătate (Elveția).

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: