În România centrală și de sud, departe de orașe puteți găsi niște pietre aparent banale, dar care se spune că au capacitatea de a crește și de a se înmulți. Trovanții sunt aceste pietre, despre care oamenii locului sunt de părere că sunt vii.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”142″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
La prima vedere, trovanții nu se deosebesc în niciun fel de un bolovan obișnuit, sunt rotunde sau elipsoidale, deloc ascuțite. Cu toate acestea, după ploaie cu trovanții se întâmplă ceva incredibil, după opinia celor din zonă, ei cresc și se măresc în dimensiuni. Fiecare trovant de o greutate de doar câteva grame, dar cu timpul crește până la o tonă. Dacă aveți curiozitatea să tăiați o astfel de piatră în două, atunci în interior veți vedea că există inele de vârstă, la fel ca în cazul copacilor, toate concentrate în jurul unui mic nucleu solid.
Potrivit geologicilor, trovanții sunt rezultatul unui lung proces de cimentare a nisipului, care a avut loc cu milioane de ani în interiorul pământului, iar activitatea seismică a fost cea care a adus pietrele la suprafață. În ceea ce privește creșterea acestora, explicația ar fi în conținutul ridicat de diferite săruri minerale sub scoarța lor. Atunci când suprafața este umedă, acești compuși chimici încep să se extindă și exercită o presiune asupra nisipului, din care cauză piatra „crește”.
Cu toate acestea, geologii nu pot explica acea caracteristică a trovanților care se referă la înmulțire. Se pare că odată ce suprafața de piatră se înmoaie, pe ea apare o ușoară umflătură. Cu timpul aceasta crește, iar când greutatea pietrii noi devine suficient de mare, ea se rupe de la piatra mamă. Surprinzător este că structura noii pietre este aceeași ca la piatra mamă. În interior există de asemenea un nucleu, ceea ce rămâne un mister pentru oamenii de știință. Dacă să zicem că atunci când ne referim la creșterea trovanților, atunci aceasta poate fi explicată din punct de vedere științific, în ceea ce privește procesul de divizare a nucleului stâncos lucrurile nu mai sunt chiar atât de clare.
În prezent, trovanții se mai găsesc și prin cimitire, fiind folosite ca plăci funerare, din cauza aspectului exterior neobișnuit.
Misterul trovanților a trecut de granițele țării și mulți străini se arată a fi foarte curioși în ceea ce privește ”prietrele vii” din România. Micii trovanți sunt folosiți uneori de meșterii artizani din zonă pentru a crea cadouri și decorațiuni, astfel că oricine poate avea posibilitatea să plece acasă cu o bucată de piatră miraculoasă. Mulți proprietari ai acestora susțin că atunci când sunt ude, trovanții încep să crească și chiar se mișcă prin casă, dar sincer, suntem un pic reticenți.
Dacă vă soriți să vedeți locul unde se găsesc cei mai mulți trovanți, atunci vă recomandăm să mergeți în județul Vâlcea. Pe teritoriul acestuia se întâlnesc trovanții de toate formele, mărimile și culorile. De altfel, în 2006 autoritățile din zonă au creat în satul Costești unicul muzeu de trovanți sub cerul liber. Suprafața muzeului este de 1,1 hectare, iar aici se regăsesc cele mai neobișnuite pietre în creștere din zonă.
Ce ne puteți spune? Știați despre trovanți și de capacitatea lor de a crește și de a se înmulți? Dacă vreți să vă convingenți și singuri, porniți la drum și apoi, lăsați-ne impresiile dumneavoastră? Este sau nu adevărat?