Avand hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, manastirea Radu Voda se afla in centrul nou al capitalei.
Cu toate ca vechimea cladirii nu este tocmai recenta, aceasta fiind construita de voievodul Alexandru al II-lea Mircea in perioada domniei sale (1568-1577), aceasta se afla intr-un amplasament cu constructii destul de recente ale Bucurestiului.
Manastirea a fost cladita pentru a servi drept mitropolie a capitalei. Initial, aceasta a purtat numele de Sfanta Troita. Vremurile istorice ne dezvaluie o realitate destul de neplacuta a manastirii, aceasta fiind distrusa in nenumarate lupte pana la temelii. De aceea, reconstructia ei a durat mai bine de cateva decenii, Radu Mihnea fiind cel care o recladeste.
Manastirea se aseamana cu planurile arhitecturale ale bisericii de la Curtea de Arges, cu diferenta ca de aceasta data s-a folosit la constructie caramida si nu piatra.
Recladirea lucrarii a readus manastirea la formele sale initiale. Nu putem pasi in interiorul sau fara a admira frumosul iconostas de expresie barocă şi pietrele de mormânt din pronaos: una dintre cele mai vechi este cea a lui Vlad Voievod, fiul lui Mihnea Turcitul, mort la sfârşitul secolului al XVI-lea. Aici putem citi celebra inchinaciune pentru sufletul ctitorului „celuia ce au fost binecinstit şi de Hristos iubit Domn creştin Radu Voevod ce au fost Domnu Ţării Româneşti şi Moldovei şi multe războaie au biruit şi iar au venit de la cinstita Poartă ş-au fost al doilea rându Domnul Ţării Româneşti şi şi-au lăsat steagul fiului său ce e mai sus scris şi iar s-au dus de-au fost Domn Ţării Moldovei; şi acolo s-au pristăvit întru cetatea Hârlău în luna Ghenarie 13 zile şi cu mare cinste i-au adus trupul dumnealui şi l-au îngropat în luna lui Februarie în 5 zile duminică. Aicea zac oasele dumnealui. Dumnezeu să-l iarte în Împărăţia Cerului adevărat; ani 7134”
Bine de stiut:
Turnul clopotnita este demn de remarcat imediat ce pasim in curtea manastirii, fiind de o dimensiune impresionanta.
[geo_mashup_map]