Palatul Baroc din oraşul Oradea, judeţul Bihor

Ridicat in secolul al XVIII-lea, Palatul Baroc din Oradea face parte din categoria constructiilor in stil baroc din Romania, fiind unul dintre cele mai importante puncte de atractie turistica din zona.

Tot atunci s-a reusit edificarea Basilicii Romano-Catolica, dar si a Sirului Canonicilor, ambele continuand acelasi stil arhitectural.

Fatada palatului este decorata simetric cu pilastri sub forma de capiteluri ionice, impodobita de asemenea cu ghirlande si falduri, toate avand rolul de a decora cat mai bine imaginea ferestrelor, dar si portile de acces ale acestuia.

Interiorul sau impresioneaza printr-un stil destul de sobru, atat in holul de la intrare, cat si in camerele de la etaj. Una dintre cele mai reprezentative incaperi este Sala festiva care se impune prin dimensiune si decor. Picturile de aici dateaza din anul 1879, fiind realizate de pictorul Francisc Storno, renascentist. Stilul baroc este continuat si in Capela Palatului, unde putem observa picturi de o importanta destul de insemnata.  Pe tavanul capelei o adevarata opera de arta imita bolta cereasca, iar deasupra altarului este redata imaginea Sfantului Boromaeus ce se ruga în timpul epidemiei de ciuma.

Celelalte incaperi ale palatului, pastreaza stilul arhitectural ce a facut celebra cladirea din Oradea, caracterizandu-se prin sobrietate si eleganta. Se pot remarca pilastri avand la capete capiteluri corintice, sobe de faianta, dar si seminee decorate cu marmura colorata.

Etajul doi al cladirii si parterul pastreaza aceeasi eleganta cu influente de origine austriaca, insa aici, este transpusa intr-un stil mai simplu, mai usor de parcurs.

Palatul Baroc din orasul Oradea - flickr

Istoric Palatul Baroc din Oradea:
Potrivit documentelor istorice, in anul 1762 s-au demarat lucrarile constructiei, palatul fiind construit pentru a deveni sediul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea. Lucrarile au fost dirijate de catre arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt care a reusit in urmatorii 15 ani sa construiasca un palat pe trei nivele, sub forma de U si cu un acoperis nu foarte inalt specific stilului baroc austriac.

In data de 17 ianuarie 1971 în Palatul Baroc din Oradea se deschide Muzeul Tarii Crisurilor, fiind si in prezent unul dintre muzeele de talie internationala.

Obiective principale de vizitat la Palatul Baroc din Oradea:

Program de vizitare Palatul Baroc din Oradea:

Tarif vizitare Palatul Baroc din Oradea:

În apropiere de Palatul Baroc din Oradea mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Palatul Baroc din Oradea:
Tel: –
Email: –
Web: –

Adresa Palatul Baroc din Oradea:
Localitate: –
Strada: –
GPS: –

Cum se ajunge la Palatul Baroc din Oradea:

Galerie foto Palatul Baroc din Oradea:

Ai vizitat Palatul Baroc din Oradea?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Palatul Baroc din Oradea?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*