Cetatea Soimos din orașul Lipova, județul Arad

Cetatea Soimos se afla la limita orasului Lipova, aflat la 32 km de Arad. Cetatea strajuieste malul drept al Muresului si este atestata documentar din 1278.

Cetatea a fost construita catre sfarşitul secolului al XIII-lea de catre o familie nobiliara. Istoricii au presupus ca ar fi vorba despre Paul, ban de Severin, intre anii 1272 si 1275, care a cedat-o mai intai fratelui sau Nicolae, iar apoi nepotului sau de frate, Posa, fiul lui Ioan, in anul 1278.

Legenda:
Exista si o legenda ce face referire la constructia cetatii Soimos, alaturi de cetatile Siria si Dezna. Se spune ca cele trei cetati au fost ridicate de trei surori avide de putere, ce voiau sa se intreaca reciproc. O data terminate, fortificatiile lor s-au prabusit instantaneu, iar pedeapsa pentru sufletul hain al fetelor a fost sa se transforme in serpi albi, cu coroana de aur pe cap si o cheie de argint in gura.

Bine de stiut:
Numele cetatii Soimos provine din cuvantul maghiar Solymos si deriva de la activitatea care a facut-o celebra în Evul Mediu: cresterea soimilor de vanatoare.

Cetatea Soimos din orasul Lipova

Istoric Cetatea Soimos din Lipova:

Obiective principale de vizitat la Cetatea Soimos:

Program de vizitare Cetatea Soimos:

Tarif vizitare Cetatea Soimos:

În apropiere de Cetatea Soimos mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Cetatea Soimos din Lipova:
Tel: –
Email: –
Web: –

Adresa Cetatea Soimos din Lipova:
Localitate: –
Strada: –
GPS: –

Cum se ajunge la Cetatea Soimos:

Galerie foto Cetatea Soimos din Lipova:

Ai vizitat Cetatea Soimos?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Cetatea Soimos?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*