Canionul Șapte Scări din orașul Săcele, județul Brașov

Canionul Sapte Scari se afla in Muntii Piatra Mare in apropiere de comuna Dambu Morii pe valea raului Sipoaia. Sunt cele mai mari si mai spectaculoase chei din intreg arealul Masivului Piatra Mare.

Canionul Sapte Scari din orasul Sacele judetul Brasov - flickr

Canionul are o lungime de 160m si o diferenta de nivel de 58m. Prima treapta a cascadei, de jos in sus, are o inaltime de 8m, urmata de alte 6 trepte, cea mai mare avand peste 35m inaltime.

Sapte Scari adancite in calcare jurasice, pastreaza urmele evolutiei morfologice recente a intregului masiv. Epigeneza accelerata a determinat adancirea in conglomerate cretacice si apoi in calcare jurasice a paraului, avand ca rezultat formarea unor rupturi de panta (cele sapte cascade) ce se succed pe talveg (inaltimi de 2,5 – 15 m) si au la baza marmite. Evolutia vaii s-a produs pe traseul complex al unei retele de falii si diaclaza, ce au deschis conditii pentru aparitia unor tuburi de presiune din care se pastreaza marmitele laterale etajate pe versanti, de varsta cuaternara.

In anul 2000, Guvernul Statelor Unite a finantat construirea si montarea unor poduri si scari de acces pe care turistii puteau intra in corpul muntelui, prin tunelul sapat de ape.

Bine de stiut:

Traseul prin Canionul Sapte Scari este un traseu accesibil unui grup variat de iubitori de natura, el reprezentand o alternativa foarte buna pentru o iesire de o zi, in locul clasicului gratar la padure.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*