Mănăstirea Jitianu din comuna Podari, judetul Dolj

Manastirea ortodoxa Jitianu se gaseste in satul Braniste, judetul Dolj, poarta hramurile „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”, „Sfantul Prooroc Ilie”.

In secolul al XIV-lea a fost ridicata de Mircea cel Batran o bisericuta din lemn, dupa victoria de la Rovine, insa a fost atestata documentar in sec XV.

Biserica a fost construita in forma de cruce, cu o singura cupola cilindrica. Clopotnita alipita de biserica (in partea de apus) este o constructie mai noua (probabil, de la sfarsitul secolul al XVIII-lea, in stil brancovenesc), fata de silueta bisericii este prea masiva, fapt ce-i da o infatisare aparte.

Biserica a fost restaurata in anii 1717, 1852, 1910, 1926 si 1958.

Bine de stiut:

In prezent, aici este adapostita o colectie valoroasa de icoane executate pe lemn si pe sticla. La intrare in curtea manastirii, langa livada de pruni, este protejata si ingrijita plantatia de duzi a lui Cuza, declarata monument istoric.

manastirea-jitianu-din-comuna-podari-flickrIstoric Manastirea Jitianu din satul Braniste:

In anul 1877, in timpul Razboiului de Independenta, biserica manastirii a servit ca depozit de obuze, iar chiliile au fost folosite ca spital pentru ostasii romani raniti pe front. Mai multi ostasi romani au fost ingropati in curtea manastirii, lucru care se poate observa si astazi prin crucile asezate in spatele bisericii. Dupa razboi, manastirea a fost trecuta pe lista monumentelor istorice, insa ignorata total si lasata in ruina.

Obiective principale de vizitat la Manastirea Jitianu:

Program de vizitare Manastirea Jitianu:

Tarif vizitare Manastirea Jitianu:

În apropiere de Manastirea Jitianu mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Manastirea Jitianu din satul Braniste:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Manastirea Jitianu din satul Braniste:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Manastirea Jitianu:

Galerie foto Manastirea Jitianu din satul Braniste:

Ai vizitat Manastirea Jitianu?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Manastirea Jitianu?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*