Mănăstirea Hadâmbu din comuna Mironeasa, județul Iași

Mănăstirea Hadâmbu este o mănăstire ortodoxă situată în satul Schitu Hadâmbului, comuna Mironeasa, la 30 de minute de municipiul judeţul Iaşi. Aceasta a fost întemeiată în anul 1659 de către boierul grec Iani Hadâmbul.

Manastirea-Hadambu-din-comuna-Mironeasa,-judetul-IasiAnsamblul Mănăstirii Hadâmbu figurează din 2015 pe lista monumentelor istorice din județul Iași, fiind alcătuit din următoarele 3 obiective: Biserica Nașterea Maicii Domnului, Turnul de intrare şi Zidul de incintă.

Biserica și zidurile acesteia sunt construite din piatră, sub forma unei fortărețe, pentru a se apăra de năvala turcilor și a tătarilor. Acest complex fortificat este reprezentativ pentru arhitectura moldovenească din secolul al XVII-lea. 

Mănăstirea a fost desfiinţată de două ori de-a lungul timpului. Prima oară în 1863, atunci când Alexandru Ioan Cuza a adoptat legea privind secularizarea averilor mănăstirești închinate.

Astfel, călugării greci ce trăieseră aici de mai multe generații au fost nevoiţi să plece. După 70 de ani de părăsire, mănăstirea a fost reînființată în 1937, aici stabilindu-se călugări români care au contribuit la recondiţionarea acesteia. Însă nici ei nu au stat prea mult, pentru că mănăstirea a fost desființată în urma Decretului nr. 410/1959. Părăsită pentru a doua oară, Mănăstirea Hadâmbu a fost redeschisă în 1990.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*