ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘUL BAIA SPRIE. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din orașul Baia Sprie, județul Maramureș.

Baia Sprie reprezinta una dintre localitatile miniere maramuresene, de maxim interes economic si turistic.

Cadrul natural unic in care se regaseste reuseste sa cucereasca orice turist ajuns in aceste meleaguri. Fauna si vegetatia specifica reliefului montan este destul de variata, in zona regasindu-se mai multe specii de conifere si foioase, dar si o serie larga de animale.

La Baia Sprie exploatarea miniera a avut loc incepand cu anul 1141, odata ce au fost colonizati sasii in aceasta regiune.

Este o localitate destul de veche, prima atestare documentara a localitatii avand loc in anul 1329, fiind cunoscuta sub numele de Mons Medius. Cu toate acestea, exista opinii potrivit carora originile localitatii ar fi cu mult mai inaintate. Exista anumite dovezi arheologice ce dateaza din secolele unu - doi dupa Hristos.

Baia Sprie este o localitate in care extinderea demografica nu este foarte numeroasa, totalizand un numar de 16.609 locuitori.

Incepand cu secolul al XVII-lea, aici se dezvolta cultura ceramica, in zona existand mai multe bresle de olari priceputi. Asa se intampla ca in anul 1780 numarul olarilor insuma 50 de persoane. Cu timpul, numarul acestora scade, ajungand ca in anul 1938 sa ramana in zona numai 7 olari priceputi in aceste mestesuguri.

In zona exista mai multe puncte de interes turistic:

centrul vechi al localitatii prezinta anumite monumente de arhitectura romaneasca;
biserica romano-catolica;
biserica reformata;
biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului";
primaria orasului, construita in stil baroc;
casa Samuel Csaszi;
capela Calvaria.

Bine de stiut:

Baia Sprie se afla sub ocrotirea administrativa a judetului Maramures.