Cetatea Valcău din comuna Valcău, judeţul Sălaj

Cetatea Valcau din judeţul Sălaj se află situată în satul Sub Cetate din comuna Valcău.

cetatea-valcau-din-comuna-valcau-blogspotIstoric Cetatea Valcău din satul Sub Cetate:

Istoria cetăţii Valcău este una destul de veche, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1280.

Iniţial, cetatea Valcău a servit drept acoperamant regal. Cetatea Valcău a fost construită de  monarhia maghiară pentru a preîntâmpina invaziile tătăreşti, dar şi pe cele otomane. În acest mod, monarhia maghiară şi-a dorit să construiască pe teritoriul ţării noastre pe care o domina un sistem amplu de fortificaţii în Transilvania care cuprindea şi partea judeţului Sălaj.

Scopul construcţiei cetăţii a fost unul de apărare, dorindu-se apărarea regiunii sud-vestice a Sălajului.

În secolul al XV-lea, cetatea Valcău predomina în regiunea comitatului Crasna, fiind cea mai importantă din această zonă strategică de apărare a ţării.

Potrivit cercetătorilor, cetatea Valcău a fost ridicată imediat după invazia tătărească din anul 1241. Iniţial, aceasta s-a dorit a fi una dintre cetăţile nobiliare, aflată pentru prima dată în stăpânirea lui Bekch, fiul legitim al lui Iacob Kopasz.

În anul 1665, Hamza Paşa ce stapânea cetatea Oradea trimite spre cetatea Valcău un număr impresionant de soldaţi – 500 – pentru a cuceri cetatea Valcău. În încercările sale, Hamza Paşa a reuşit să devasteze de mai multe ori cetatea, chiar în ciuda încercărilor monarhiei maghiare de a întări punctele strategice ale acesteia.

Obiective principale de vizitat Cetatea Valcău:

În prezent, cetatea este o ruină, aceasta neputând fi reconsolidată dupa atacurile turceşti din anul 1665. Cu toate acestea, este indicat să mergeţi într-acolo pentru a viziona chiar şi imaginar o parte din istoria necruţătoare a neamului românesc.

Program de vizitare Cetatea Valcău:

Tarif vizitare Cetatea Valcău:

În apropiere de  Cetatea Valcău mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Biserica Reformată din Valcău de Jos, Biserica de lemn din Valcău de Jos, Biserica de lemn din Valcău de Sus, Biserica de lemn din satul Subcetate

Contact Cetatea Valcău din satul Sub Cetate:

Tel:   –

Email:  –

Web:  –

Adresa Cetatea Valcău din satul Sub Cetate:

Localitatea: satul Sub Cetate, comuna Valcău, judeţul Sălaj

Strada:   –

GPS:  47.0994949,   22.6942921

Cum se ajunge la Cetatea Valcău:

Cetatea Valcău a fost construita pe dealul numit “Plai” al judeţului Sălaj, foarte aproape de satul numit Sub Cetate din comuna Valcău, la poalele Munților Plopiș.

Pentru a ajunge în localitatea Valcău,  există un drumul national asfaltat DN 191D, care trece prin localitatea Valcău de Jos şi face legatură cu DN 91 în localitatea Nusfalau şi cu E 81 în localitatea Ciucea.

Galerie foto Cetatea Valcău din satul Sub Cetate:

Ai vizitat Cetatea Valcău?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Cetatea Valcău?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*