Loc ideal de pelerinaj, Manastirea Putna ne-a dezvaluit de-a lungul timpului lectii de ortodoxie impletite cu invataturile istorice ale lui Stefan cel Mare.
Manastirea este situata la numai 72 de kilometri de Suceava. Potrivit lui Ion Neculce, manastirea a fost zidita din ordinul domnitorului Stefan cel Mare. Amplasamentul a fost ales de catre voievod printr-o sageata aruncata cu arcul din varful muntelui din apropiere.
Acolo unde s-a infipt sageata, Stefan s-a decis sa ridice temeliile manastirii, punct de refugiu pentru capii cetatii sucevene.
Constructia a fost inceputa in anul 1466 si a fost terminata trei ani mai tarziu, in 1469. Preasfintitii ce au slujit la inceputuri in aceasta mânăstire au decis ca biserica sa poarte hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Dupa constructia manastirii, Stefan cel Mare a ordonat sa se ridice in apropiere Casa Domneasca, chiliile calugarilor si zidul de aparare, inclusiv Turnul Tezaurului, toate lucrarile fiind terminate in 1481.
In timp, manastirea a fost victima navalirilor otomane, dar si a numeroase incendii. Din fericire, rezistenta acesteia nu a putut fi pusa la incercare, zidurile fiind asemenea unei fortarete, cu o grosime considerabila.
Odata ce Moldova a intrat sub dominatia imperiului Habsburgic, infatisarea manastirii a fost putin modificata, austriecii hotarand chiar constructia unui numar mai numeros de chilii.
Frumusetea Manastirii Putna este conturata de existenta mai multor turnuri. Putem enumera Turnul de la intrare denumit Turnul Eminescu, aici innoptand Eminescu in timpul vietii in cateva nopti, dar si Turnul clopotnitei, construit in anul 1882. Paraclistul a fost ridicat de Iacov Putneanul in anul 1759 si poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Pe latura de sud se afla situata Casa Domneasca (1982 si 1988) recent construita pe temeliile a ceea ce a fost odata ridicat de dominatia habsburgica. Lucrarile de restaurare au fost demarate din initiativa Parintelui Teoctist.
Bine de stiut:
Daca vrem sa aruncam o privire in istorie o putem face – in curtea Manastirii mai exista si astazi Turnul Tezaurului construit pe vremea lui Stefan cel Mare.
La exterior biserica este desenata cu un brau rasucit in torsada simbolizand Preasfanta Treime, simboluri ce se regasesc in tematica interioara a bisericii.
Istoric Manastirea Putna din localitatea Putna:
–
Obiective principale de vizitat la Manastirea Putna:
–
Program de vizitare Manastirea Putna:
–
Tarif vizitare Manastirea Putna:
–
În apropiere de Manastirea Putna mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
–
Contact Manastirea Putna din localitatea Putna:
Tel: –
Email: –
Web: –
Adresa Manastirea Putna din localitatea Putna:
Localitate: –
Strada: -nr. –
GPS: –
Cum se ajunge la Manastirea Putna:
–
[geo_mashup_map]
Galerie foto Manastirea Putna din localitatea Putna:
Ai vizitat Manastirea Putna?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Manastirea Putna?