Catedrala Adormirea Maicii Domnului din orașul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Campulung Moldovenesc are hramul de „Adormirea Maicii Domnului”.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din orasul Campulung Moldovenesc judetul Suceava - flickr

In 1823, diaconul Miron Ciuparca a construit pe terenul donat de Petru Grigorean o biserica din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

La 20 iulie 1908 se pune temelia bisericii noi, din initiativa preotului Ioan Voloseniuc. Planul bisericii a fost intocmit de arhitectul Karl Romstorfer din Cernauti. Constructia acestei biserici a costat 140.000 coroane austriece si a durat 6 ani (1908-1913).

Biserica are forma de cruce (plan treflat), cu o temelie puternica, construita din caramida si se termina cu o turla in varful careia strajuieste Sfanta Cruce, la inaltimea de 38 m. Biserica este acoperita cu tigla smaltuita, multicolora, in forma de solzi, comandata special de la Viena.

Iconostasul este lucrat in lemn de tei de catre maestrul Ioan Paslea. Intre anii 1959-1963, biserica a fost pictata in interior de pictorul Iosif Keber din Targu Mures.

Dupa finalizarea lucrarilor, biserica a fost resfintita la 18 august 1996 de catre arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei si Radautilor. Cu acest prilej, preotul paroh Petru Craciun si preotii slujitori Doru Costineanu Beuca si Gheorghe Giosan au primit distinctia de iconom stavrofor.  

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*