Catedrala Domnească și Episcopală Sfântul Alexandru din orașul Alexandria, județul Teleorman

Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru din Alexandria a fost construita intre anii 1869-1898, lucrarile fiind reluate succesiv in anii 1869, 1871, 1883 si 1894, fiind finalizate in 1898.

Catedrala a fost pictata de catre Stefan Luchian si Constantin Artachino, iar vitraliile au fost realizate de catre Rudolf Ziegler. Catapeteasma, inalta de 10 m, este realizata in stil neogotic. In prezent, adaposteste numeroase icoane, obiecte de cult, precum si depozitul de carte veche al Episcopiei Alexandriei si Teleormanului. In anul 1994, cu acazia implinirii a 160 de ani de la fondarea orasului, a devenit necropola domneasca, prin aducerea si asezarea in pronaos, a sarcofagului lui Alexandru Dimitrie Ghica, domnitor al Tarii Romanesti intre anii 1834-1842, si cel care a intemeiat orasul Alexandria.

Catedrala impresioneaza prin sobrietatea ei arhitecturala, dar si prin impunatoarea sa marime: 42 de metri lungime, 26 de metri latime, inaltimea ei maxima de la turla cea mare fiind de 45 metri; masiva, dar frumos proportionata, ea se prezinta sub forma de cruce in interior si nava in exterior, avand la intrare o frumoasa tinda strajuita de coloane lucrate in stil corintian. Deasupra pronaosului sunt doua turle, unde se afla clopotele si ceasurile. In 1897 s-a cumparat frumosul policandru lucrat la Viena de firma Hans Hertzog din Bucuresti.

Bine de stiut:

In anul 1996, biserica-catedrala „Sfantul Alexandru” a devenit catedrala domneasca si episcopala, ca urmare si a infiintarii Episcopiei Alexandriei si Teleormanului cu resedinta la Alexandria.

catedrala-domneasca-si-episcopia-sfantul-alexandru-din-orasul-alexandria-dan-calinIstoric Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru din Alexandria:

Obiective principale de vizitat la Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru:

Program de vizitare Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru:

Tarif vizitare Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru:

În apropiere de Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru din Alexandria:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru din Alexandria:

Localitate: Alexandria

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru:

Galerie foto Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru din Alexandria:

Ai vizitat Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru?

Lasă un comentariu...

*