
Padurea Babadag este o rezervatie naturala situata in podisul Babadag. Rezervatia naturala padurea Babadag are o suprafata de 524,6 hectare, este situata pe un platou […]
Lista completă și actualizată cu cele mai frumoase obiective turistice din România.
ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘUL BABADAG. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din orașul Babadag, județul Tulcea.
Babadag este situat pe drumul național ce leagă Tulcea de Constanța. Frumusețile orașului Babadag reprezintă cea mai potrivită ”deschidere a spectacolului turistic” înainte de a continua pe ruta Delta Dunării și Marea Neagră.
Izvoarele istorice ne spun că cea mai veche descoperire arheologică a orașului Babadag, datează din sec. XI î.Hr. până în sec.VII î.Hr. Este vorba despre o așezare întărită, iar obiectele găsite aici sunt din perioada timpurie a epocii Hallstatt.
În anul 178, Vicus Novus este numele pe care istoria îl asociază cu prima atestare a Babadagului.
Continuăm pe firul istoriei și ajungem în anul 1262, când o colonie de peste 10.000 de turci ajunge să se stabilească în zona de nord a Dobrogei, conduși de un călugăr musulman (dervis) Baba Sari Saltuk.
Un amănunt interesant pe care istoria l-a ținut minte este că în sec. al XV-lea, orașul Babadag era considerat un centru foarte important de depozitare a sării marine. Această sare provenea din apa lacurilor Babadag.
Știți că am spus mai devreme despre dervisul Baba Sari Saltuk, ei bine, în anul 1484, la porunca sultanului Baiazid al II-lea, a fost construit un mausoleu în cinstea lui.
Pentru că am vorbit despre turci, în secolul sec. al XVII- lea, prima așezare a coloniei turcești, a fost denumită, după numele conducătorului lor, Baba - Saltuk. Această informație ne-a fost furnizată de un călător turc, pe numele său Evila Celebi.
A avut loc însă un episod trist, când mormântul liderului, a fost distrus de creștinii din Babadag. Din acel moment, colonia turcească s-a numit „Muntele tatălui" sau "Muntele strămoșului".
De-a lungul timpului, Babadag a jucat un rol important în această zonă, după ce a devenit, în anul 1678, reședința pașei, iar mai târziu, în sec. al XVIII-lea, a fost centrul reședinței saraschierului, unde se purtau tratative diplomatice.
Istoria a consemnat, printr-un act al Tribunalului din Babadag din anul 1872, ultimul pașă. Despre cine este vorba? Hasan Pasa!
Am fost responsabili și am aflat câteva detalii istorice, prin care putem înțelege personalitatea orașului. Abordăm acum și încercăm să cunoaștem latura sa turistică:
Cetatea Enisala - a fost clădită între secolele XIII și XIV, de puterea imperială bizantină si genoveză.
Scopul cetătii Enisala a fost de apărare și de supraveghere pe toate cele 3 fronturi- înălțime, uscat și apa.
Cum s-a ajuns la acest nume? Numele cetății este compus din termenul turcesc “yeni” , ce înseamnă nou și regionalismul dobrogean ”sale”, (asezare, sat). Din acest joc de cuvinte a ieșit ”Enisala”, care înseamnă ”așezare nouă”.
Mai târziu, cetatea Enisala a devenit o parte importantă a sistemul defensiv al Tării Românești, pentru ca istoria să o transforme apoi într-o garnizoană a Imperiului Otoman.
Geamia turcească - Este o valoare culturală situată în centrul orașului Babadag. Acest monument istoric și de arhitectură religioasă, este inclus într-un ansamblu istoric medieval.
Cișmeaua Kalaigi - Pelerinii musulmani au creat această cișmea în curtea geamiei, la sfârșitul secolului XVII-lea. Astăzi, a devenit un monument istoric cu care se mândrește orașul Babadag;
Popasul Doi iepurasi - deși este apreciat de tulceni, este timpul ca acest loc să fie cunoscut de toată lumea . Pensiunea rustică, cu restaurant, este situată, pe Drumul Național care leagă Constanța de Tulcea, în apropierea localității Babadag.
Dacă vă aflați în excursie pe la mânăstirile din nordul Dobrogei este locul ideal pentru a te opri și recăpăta forțele.
Mausoleul lui Sari Saltuk - acest reprezentant de seamă al arhitecturii islamice, datează din sec. XV. În trecut, acest mausoleu a jucat rolul de loc de pelerinaj pentru sultanii care au traversat Babadagul;
Rezervația Naturala Dealul Bujorului - Dacă ajungeți în Podișul Babadag, veți descoperi un monument al naturii - bujorul dobrogean. Totodată, această specie este protejată de lege;
Casa Panaghia - găzduiește Expoziția de Artă Orientală, ce surprinde frumusețea artei populare tradiționale a turcilor și tătarilor din Dobrogea;
Lacul Babadag - trebuie să știați că acest liman fluvio-maritim face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării din cadrul UNESCO;
Dobrogea poate fi considerată leagănul creștinismului românesc, iar orașul Babadag conservă, simte și transmite esența creștinismului ortodox. Acest lucru se reflectă în obiectivele turistice, care merită vizitate precum Mânăstirea Visterna, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfântul Dumitru.
Tabloul turistic nu poate fi complet fără monumentul musulman ”Turbeaua lui Sari Saltuk” rezervația naturala ”Vârful Secaru”, rezervația naturala ”Pădurea Babadag - Codru” și rezervația naturală ”Poiana Kiorum”
Ați auzit de ”Danube Delta Rally”? Pasionații curselor de raliuri sigur știu de această manifestare automobilistică de la Tulcea, însă este timpul ca toată lumea să descopere acest eveniment.
Raliul Deltei Dunării se organizează în fiecare an, la începutul lunii iunie, și participă atât echipaje naționale, cât şi internaţionale,
Raliul Deltei Dunării reprezintă a V-a etapa din FIA European Rally Trophy și a III-a din Campionatului Național de Raliuri Dunlop.
Dacă nu ajungeți vara în acest loc, puteți lua parte la sărbătoarea ”Zilele orașului Babadag”, care se desfășoară toamna, la sfârșitul lunii octombrie.
Orașul Babadag ne-a demonstrat că are multe de oferit, eu propun să-i acordați un timp îndelungat când îl vizitați pentru a-i descoperi și aprecia întreaga personalitate.
Știați că
În Babadag există ”Parcul eolian de la Babadag”? Orașul Babadag este responsabil și se gândește la viitorul planetei, din acest motiv, există astăzi 20 de turbine eoliene.
Geamia turcească din Babadag reprezintă cel mai vechi monument de arhitectură musulmană din România?
Cetatea Enisala este singura cetate medievală care a supraviețuit confruntărilor armatelor ruso-turce desfășurate pe teritoriul Dobrogei?