Există edificii în țară și în special în județul Maramureș sub forma unor case simple sau a palatelor nobililor cu o valoare culturală și sentimentală adăugată la certificatul de patrimoniu justificat de vârsta sau stilul arhitectural adoptat în zonă.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”102″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Acestea sunt construcții binecuvântate și apreciate datorită rolului pe care îl jucaseră acele regiuni sau persoane pentru națiune sau adăposturi temporare pentru localnici sau persoane din străinătate care deveniseră prestigioase personalități ale vieții istorice și culturale din România sau din străinătate în acea perioadă.
Cei care au trecut pragul lor mărturisesc cu umilință că prezența covârșitoare a obiectelor care aparținu acestor personaje li care au fost adăugate istoriei le-a făcut să simtă prezența delicată a ideilor lor. Aceste foste locuințe au devenit pentru unele persoane locuri de pelerinaj, în timp ce pentru alții acestea reprezintă o oportunitate de reuniune cu simbolurile culturale ale vremurilor trecute.
Muzeul Memorial din Șișești: Vasile Lucaciu
Părțile sale componente sunt casa în care a trăit preotul Vasile Lucaciu, Biserica Unității Sacre Românilor, cu documente și fotografii, o bibliotecă cu mii de volume. Celebrul Vasile Lucaciu, numit și Leul lui Șișești, a fost liderul mișcării naționale de emancipare a României din Transilvania și un important participant la creația Marii Românii.
Casa memorială Gheorghe Pop de Băsești
Clădirea a fost ridicată de domnii intelectuali transilvăneni, meșteșugari ai Uniunii din 1918. Gheorghe Pop de Băsești, descendent al unei familii din nobilime, a fost un membru important al Asociației ASTRA. În luna decembrie a anului 1918, la Alba Iulia, acesta a fost ales președinte de onoare al Marii Adunări . Prin intermediul acesteia a fost declarată unirea României cu Transilvania.
Casa memorială din Băița: Ion Șiugariu
Localizată pe dealul înclinat al localității Băița, în apropiere de Baia Mare, casa unde s-a născut marele poet Ion Șiugariu are un loc nevăzut într-un adevărat cartier rezidențial. Ion Șiugariu a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie în 1941 și a fost ales președinte al Asociației pentru Studenții Refugiați din țară. Acesta a murit în timpul războiului, în timp ce lupta într-o zonă din munții Tatra. Lucrarea sa a fost publicată post-mortem.
Casa memorială din Sighetu Marmației: Ioan Mihaly de Apșa
La parterul clădirii din strada nr. 1, Tudor Vladimirescu, există o colecție de artă. La etajul superior se află un salon în stilul caracteristic al lui Louis al VI-lea. Ioan Mihaly de Apșa a fost un membru important al faimoasei Academii Regale Române. În plus, acesta a contribuit la crearea Asociației pentru Cultura Maramureșului din România. Acesta a fondat și departamentul Sighet al ASTRA.
Muzeul Memorial din Săpânța: Stan Ion Pătraș
Casa faimosului artist folcloric a rămas ca un muzeu autentic, copleșitor datorită numeroaselor sculpturi de bază create în stilul său caracteristic. Acest muzeu include trei camere și o verandă cu arcade.
Casa memorială din Sighetu Marmației: Elie Wiesel
La nr.1 de pe strada Tudor Vladimirescu este clădirea unde Elie Wiesel, câștigător al prestigiosului Premiu Nobel pentru activități întreprinse pentru obținerea si menținerea păcii, eseist, dramaturg și romancier, a petrecut primii 15 ani de viață. Muzeul a fost deschis pentru public în luna august a anului 2002.