Betonul este un material realizat dintr-un amestec de ciment, nisip, apă și agregate, care după întărire se transformă într-un monolit dur, cu rezistențe foarte bune la încărcări, mai ales la compresiune. Betonul este unul dintre cele mai utilizate materiale de construcții, acesta fiind folosit într-o multitudine de aplicații. Iată cum trebuie preparat betonul în mod corect, astfel încât proprietățile acestuia să fie exploatate la maxim.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/QBLq7dY0uo8
Respectă cantitatea corectă de apă
Apa este deosebit de importantă în realizarea betonului, deoarece aceasta este de fapt liantul întregului amestec. Pe lângă apă, pentru amestec sunt necesari saci de ciment gri, nisip și pietriș- care va servi ca agregat, cu diferite sorturi.
Apa va înveli fiecare particulă de ciment, provocând reacții chimice la nivelul pudrei cimentoase, cu degajare de căldură. Amestecul fluid format se va amesteca cu nisipul și cu pietrișul, dând naștere unei mase de beton cu consistență vâscoasă, care poate fi aplicat în zonele gata cofrate.
Cantitatea de apă însă trebuie să respecte rețeta betonului, pentru că o cantitate prea mare va fluidiza prea mult amestecul, în vreme ce o cantitate prea mică va produce un beton vâscos, mult prea greu de pus în operă.
Agregatele trebuie să respecte specificațiile din proiect
Agregatele reprezintă materialele folosite pentru întărirea și armarea betonului. Ele ocupă o pondere semnificativă, de circa 70-80% din volumul betonului, iar fără acestea betonul ar fi doar o masă fainoasă, fără caracteristici foarte bune în ceea ce privește rezistența.
Sorturile agregatelor folosite au în vedere dimensiunea și forma granulelor. În funcție de aceste caracteristici, agregatele se împart în: nisip, pietriș și balast. Nisipul poate avea cea mai fină granulație, în vreme ce balastul are cele mai mari dimensiuni ale granulelor.
Un aspect deosebit de important în cazul agregatelor este cel care vizează folosirea unor agregate spălate, fără urme de argilă sau alte materiale care pot influența în mod negativ rezistența materialului.
De asemenea, este nevoie de alegerea corectă a sortului, pentru siguranță în ceea ce privește realizarea amestecului. O dimensiunea prea mare a particulelor va conduce către incapacitatea înglobării acestora în ciment, așadar către lipsa rezistenței elementelor construite din acest tip de beton.
Aditivii trebuie aleși în funcție de tipul betonului
În unele situații betoanele pot fi aditivate, lucru ce presupune folosirea unor substanțe cu rol de îmbunătățire a caracteristicilor materialelor. Atenție însă, aditivii trebui să fie folosiți în funcție de caracteristicile exprimate în proiectele tehnice, deoarece în caz contrar ei pot periclita modul de comportare a structurilor.
Spre exemplu, un beton aditivat în sensul uscării rapide nu va putea fi folosit pentru fundații, pentru că acest lucru ar putea cauza uscarea prematură a betonului. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că betonul reacționează în prezența apei cu degajare de căldură, iar aceasta determină uscarea rapidă a betonului.
Folosirea unui aditiv de uscare va determina uscarea rapidă a betonului, mai devreme decât timpul normal de așteptare, lucru care poate conduce la fisurarea elementelor din beton și la expunerea armăturilor. Expuse, armăturile pot coroda mai ușor, iar elementul constructiv își poate pierde din capacitatea portantă.
Aditivii nu vizează doar capacitatea de intrare în priză ci și impermeabilizarea betonului, reducerea timpului de uscare sau lucrabilitatea betonului proaspăt.
Este important să fie respectată rețeta indicată a betonului, pentru ca acesta să răspundă cerințelor de durabilitate și rezistență. Alege să lucrezi întotdeauna cu materiale de calitate, depozitate în mod corespunzător, astfel încât acestea să poată acoperi cerințele în ceea ce privește rezistența și stabilitatea construcțiilor.