Munții Siriu, cei doar cu ”ape curgătoare”, sunt recunoscuți pentru frumusețea aparte. Multe legende înconjoară aceste locuri de poveste, și aproape că nu există loc despre care oamenii de aici să nu-ți spună că a apărut în urma unei întâlniri cu forțe supranaturale, sau că pe aici încă mai zac ascunse unele comori ale haiducilor. De fapt, legendele sunt numeroase, și fiecare pare că este adevărată, cel puțin atunci când o asculți prima dată și ești fascinat și de frumusețea acestor locuri.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”242″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Un lac de legendă
Un loc aparte aici este și Lacul Vulturilor, sau Lacul fără fund, cum i se mai zice. Aflat într-o zonă puțin frecventată de turiști, la o altitudine de 1.400 de metri, acest ochi de apă este și el sursa multor povești despre care oamenii locului susțin că ar fi adevărate. Lac periglaciar, Lacul Vulturilor este situat pe partea dinspre răsărit a versantului Mălâia.
Drum dificil
Nu oricine se poate aventura până aici. Drumul este destul de dificil de parcurs, chiar și cu mașina. De fapt, dacă nu aveți o mașină puternică, mai bine nu vă aventurați în zonă. Dacă însă vă simțiți stăpân pe situație și vreți să vedeți această frumusețe a naturii, tot ce trebuie să faceți este să ajungeți în localitatea Chiojdu, iar de aici, la aproximativ 30 km, se găsește lacul.
Sălașul vulturilor
Dacă numele de Lacul Vulturilor a fost cel care v-a atras prima dată, vă spunem că este unul perfect justificat. Pentru că este situat la o altitudine mare, destul de puțin accesibilă pentru majoritatea oamenilor, aici ar fi fost, se pare, locul de unde primăvara vulturii își învățau puii să își ia zborul. O legendă frumoasă, care pare cu atât mai adevărată cu cât privești împrejurimile și te simți dintr-o dată mic și nesemnificativ.
Comunică cu Dunărea?
Deși atunci când auzi prima dată de numele de Lacul fără fund ești tentat să te gândești la o adâncime impresionantă, se pare că în acest caz nu este deloc așa. De fapt, oamenii locului susțin că lacul lor ar comunica cu Dunărea, chiar dacă pare imposibil. Pentru a-și dovedi afirmația, aceștia își povestesc despre un cioban din zonă care și-a aruncat bâta în lac, iar după un an a regăsit-o plutind pe Dunăre. Ce altă explicație ar putea fi decât cea propusă de oamenii de aici, care susțin că sub luciul său se ascund multe necunoscute?
Comori ascunse
Mai mult decât atât, în apele lacului ar fi ascunse multe comori, aruncate aici de frica tătarilor. Din păcate, nimeni nu le-a mai recuperat vreodată, și deși mulți temerari au încercat să le găsească, Lacul Vulturilor nu a vrut să le ofere din ofranda primită.