Locuri turistice din România care merită vizitate:

Minunea naturii: Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural este unic în lume. Acesta se află în centrul localităţii mehedinţene Ponoare, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin. Podul are o lungime de 30 m lungime şi 22 înălţime, fiind unul dintre cele trei poduri naturale din lume, cel mai mare pod natural din România şi al doilea din Europa ca mărime. Podul lui Dumneazeu este singurul pod natural pe care se poate circula cu maşina.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”13″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Podul s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere,

Puteţi ajunge la pod din oraşul Târgu Jiu, urmând drumul naţional DN67 spre Baia de Aramă. Continuaţi apoi încă 6 km pe acelaşi drum, până în comuna Ponoare, pe raza căreia se află acest pod. O altă rută ar fi din Băile Herculane, urmând acelaşi drum, dar în direcţia Tg Jiu.

Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii. Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului.

Se spune că podul a fost construit de Dumnezeu: Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele, care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol, care se adăpostea în peştera de la Pod. Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieşit la Zătonul Mare, zgâriind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele (Stânca Dracului), spune una dintre legendele acestui loc.

O altă variantă a poveştii spune că Sfântul Nicodim căuta cascada ce i s-a arătat în vis şi deasupra căreia voia să construiască o mânăstire. În drumul său a oprit la Ponoare, unde a fost însă acuzat de furt şi alungat de săteni. Atunci, pentru a putea scăpa, Dumnezeu i-ar fi construit podul care să-i uşureze trecerea, printr-o mişcare arcuită a mâinii. Nicodim nu a fugit, însă, fără a lăsa în urma lui un blestem, acela ca apele să fie înghiţite şi să nu permită niciunei vietăţi să trăiască. Acum, apa este înghiţită de peşteră, care o revarsă la ploile puternice, iar nicio vietate nu trăieşte în lacul de lângă ea.

Merită să vizitaţi măcar o dată acest pod natural, să vă bucuraţi de peisajul minunat şi să aflaţi legendele care circulă în jurul lui.
 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: