Aproape de Centrul Vechi din Baia Mare, pe o stradă tipic medievală, îngustă, există o clădire care, în Evul Mediu, era Monetăria Imperială. Aici, aurul extras din bazinul Baia Mare a fost transformat în lingouri și monede. Acesta este motivul pentru care orașului i-a fost permis sa construiască fortificații, locuitorilor săi li s-au acordat privilegii, iar orașul a prosperat din punct de vedere economic, social și cultural.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”101″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Sediul Muzeului de Istorie și Arheologie din Baia Mare
În prezent, clădirea este sediul Muzeului de Istorie și Arheologie din județul Maramureș, iar exponatele ilustrează evoluția istoriei locale începând cu secolul al XIV-lea. Secțiunea de arheologie aduce dovezi despre existența așezărilor umane în zonă din primii ani ai preistoriei.
În absența unei istorii sistemice elaborate, monografice și obiective a Maramureșului, reoferindu-se la toate etapele dezvoltării sale, această instituție este singura carte deschisă care reconstituie doar fragmentar, prin dovezi materiale palpabile, imaginea dinamică din vremurile trecute.
Dovada existenței necropolelor permite extinderea viziunii asupra modului de viață și a credințelor unei populații antice. Colecția de arme medievale, mosca largă a orașului, săbiile subțiri si cămășile cu lansete povestesc despre cavalerii medievali, eroii și armatele gloriei care se luptau pentru idealuri si interese mărețe în acea perioadă.
Sigiliile breslei, respectiv ale artizanilor, aurarilor, croitorilor și măcelarilor reconstituie viața economică din zonă iar comorile fascinante permit și găsirea drumurilor străbătute de comercianții antici. Turiștii actuali pot parcurge drumurile străbătute de aceștia și își pot imagina cu succes viața trăit odinioară de strămoșii noștri din Maramureș.
Bibliotecă de cărți vechi cu valoare patrimonială
În incinta muzeului există o bibliotecă de cărți vechi cu valoare patrimonială. Acestea sunt mărturii vii ale unei vieți culturale efervescente din perioada anterioară. Există, de asemenea, fotografii, corespondență și documente care au aparținut personalităților culturii locale: Ion Șugariu, George Pop de Băsești, facilitând un contact facil cu activitatea acestor precursori ilustrați.
Programe și proiecte culturale valoroase
Conducerea instituției a lansat diferite programe și proiecte culturale cu caracter interactiv pentru educarea prin muzeu și pentru a spori interesul comunității pentru cunoașterea istoriei. O serie de expoziții temporare au fost dedicate regionalismului multicultural sau obiectivelor patrimoniului universal. Un exemplu sugestiv în acest caz este Patrimoniul cultural al Maramureșului sub egida UNESCO.
Pe lângă acestea, muzeul organizează campanii de cercetare arheologică în diferite părți ale județului, unele dintre locurile care prezintă interes trecând peste granițele țării. Un exemplu sugestiv în acest caz este necropola din Lăpuș.
De-a lungul anilor, membrii personalului au contribuit cu studii și lucrări științifice la revista „Marmația” editată de Muzeul de Istorie.
Pentru a configura elementele componente ale culturii de mâine, este necesar să identificăm tendințele culturii actuale, care de multe ori urmăresc traiectoriile trasate secole (sau chiar milenii) în urmă. Atât muzeele, cât și bibliotecile sunt instituții ale culturii de ieri, conservatorii izvoarelor sacre din care cultura mâinii își va lua energia.