Satul Alun, situat în Munții Poiana Ruscă, în comuna Bunila, este cunoscut și sub denumirea de „satul de marmură” datorită bogăției sale în resurse naturale de marmură. Satul Alun oferă o priveliște deosebită datorită peisajului montan care îl înconjoară, fiind renumit în special datorită drumului de marmură care coboară până în Valea Peștișelului și care pornește de la intrarea în sat, acolo unde se află și vechea carieră de marmură.
Acest drum a fost construit în anii ´60 – ´70 având ca principala destinație transportul blocurile de marmură care trebuiau coborâte către calea ferată minieră a Hunedoarei.
Satul Alun păstrează frumusețea și simplitatea de altădată a caselor vechi, a ulițelor cu câini curioși și a omului simplu – puțin la număr și el, cu povești în buzunare și în priviri.
Aici se află și sigura biserică din marmură, ridicată în anul 1942, unică și ea. Biserica este construită în totalitate din marmura extrasă din carieră satului. A fost pictată între anii 1963 și 1966 și este a doua de acest fel din Europa.
De câţiva ani, după ce mult timp a fost lăsată în voia sorții, biserica a fost transformată într-un schit, în care slujesc două călugăriţe. Deși au înlocuit acoperișul vechi, biserica mai are încă nevoie de restaurare şi de amenajări interioare.
Tot în acest sat se află și biserica din lemn „Adormirea Maicii Domnului” . Aceasta a fost ridicată în secolul al XVII –lea, fiind cea mai veche din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulua Vuia. Biserica încă mai păstrează forma sa arhaică, dar și Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută în România.
Astăzi, două asociații, Alternative Rurale şi SalvaSat, se luptă să salveze acest monument istoric, dar și să repopuleze acest sat frumos din județul Hunedoara.
Cariera de marmură din satul Alun a fost exploatată din secolul al XIX-lea, în vremea când Ţinutul Pădurenilor – arie naturală ce se întinde în extremitatea vestică a județului Hunedoara (la limita de graniță cu județele Caraș-Severin și Timiș), pe teritoriile comunelor Bunila, Bătrâna, Cerbăl, Lunca Cernii de Jos și Lăpugiu de Jos – era o zonă de mare interes pentru statul austro-ungar, datorită bogatelor sale zăcăminte de fier şi a pădurile de aici. În perioada anilor ´80, de la Alun au fost extrase blocuri de marmură care ulterior au fost folosite pentru construcția Casei Poporului. La începutul anilor ´90, cariera de marmură din satul Alun a intrat în conservare.
Mulţi dintre localnici s-au mutat între timp în Hunedoara, iar aşezarea a continuat să se depopuleze până când a ajuns la mai puţin de zece locuitori.
Și astfel, satul Alun a rămas pentru multă vreme aproape singur, doar cu natura să-i țină de urât și de frumos și o mână de oameni care să-și amintească de el.
Vestea bună este că vor fi introduse într-un circuit turistic 8 gospodării tradiționale din satul Alun în cadrul unui proiect demarat de Asociația „SalvaSat”. Așadar, dacă ajungeți în această zonă, treceți pe lista de obiective turistice Hunedoara și acest loc unic din România. Puteți ajunge aici de pe drumul național. Dacă alegeți să vă cazați în orașul Hațeg, aveți de parcurs cu mașina o distanță de aproximativ 40 de km până în comuna Bunila, din care face parte și satul Alun. Odată ajunși aici, veți fi întâmpinați de oamenii locului, care se bucură de fiecare dată când cineva le trece pragul și pe care îi așteaptă de fiecare dată cu brațele deschise. Puteți vizita biserica de marmură, dar și bisericuța veche a satului. Totodată, puteți face o plimbare pe drumul de marmură către vechea carieră.