Locuri turistice din România care merită vizitate:

Istorie şi intrigă: Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza de la Ruginoasa este un palat ce a aparţinut Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, actualmente muzeu memorial. Palatul Cuza nu a fost însă dintotdeauna un monument istoric, acesta fiind botezat şi „Casa Ruşinoasă”. Palatul Cuza este, alături de Castelul Peleş, unul dintre cele mai bine păstrate castele din ţara noastră, deschise circuitului turistic.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”97″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Palatul neogotic se află în la 60 kilometri de oraşul Iaşi, în centrul comunei Ruginoasa. Palatul Cuza de la Ruginoasa a aparţinut iniţial familiei Sturdza, fiind construit în anul 1814 în stil neoclasic. Palatul a fost refăcut în 1855 de către Costache Sturdza, vărul domnitorului Mihail Sturdza. După ce unul dintre fiii acestuia a ipotecat proprietatea şi a pierdut-o, în 1862 aceasta a fost cumpărată de către Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite, cu intenţia de a o transforma în reşedinţă de vară. Alexandru Ioan Cuza a a renovat palatal integral, în exterior construind şi o biserică, semn de bunăstare în acele vremuri.

Domnitorul petrecea mai mult timp în Bucureşti, astfel încât palatul era locuit de către soţia sa, Doamna Elena Cuza. Aceasta a ales decoraţiunile şi obiectele pentru casă, multe dintre piesele de mobilier de la palat fiind comandate de la Paris.

În timpul Primului Război Mondial, Palatul Cuza de la Ruginoasa a fucţionat drept spital militar. Începând cu 1936, acesta a intrat în proprietatea Regiei CFR, care a amenajat aici un spital. Din păcate, palatul a început să se degradeze, mai ales în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Abia în 1979 clădirea începe să fie renovată. Au fost reconstruite aproape perfect biblioteca palatului, cu o mulţime dintre cărţile ce au aparținut domnitorului, aduse din Paris, cabinetul de lucru, o sufragerie în stil gotic, două saloane, două dormitoare şi camera copiilor.

Cea mai inedită atracție a Palatului Cuza este o hologramă a domnitoului, dar și cartea sa de vizită domnitorului sau ocaua din poveste. Afară se află caleaşca şi sania domnitorului, ambele vechi de mai bine de un secol. Tot în curtea palatului se află și un grup statuar cu chipurile unor mari personalităţi moldovene. Biserica palatului, folosită și în ziua de azi, poate fi de asemenea vizitată.

Relaţiile extra-conjugale ale domnitorului Cuza fac şi ele parte din istoria Palatului de la Ruginoasa, de aceea acestuia i se mai spune şi „Casa Ruşinoasă”. Se spune ca în noaptea în care Cuza a fost obligat să abdice, acesta s-ar fi aflat la palat împreună cu amanta sa, Maria Obrenovici, aceasta permiţându-le ofiţerilor să intre şi să îl oblige pe Cuza să semneze actul abdicării, sub ameninţarea cu arma.

După moartea domnitorului, Palatul de la Ruginoasa a rămas moştenire fiilor săi, născuţi din relaţia extraconjugală cu Maria. Înainte să moară, unul dintre fiii lui Cuza i-a lăsat soţiei sale, Maria Moruzzi, Palatul de la Ruginoasa. Aceasta are la scurt timp o idilă cu Ionel I.C. Brătianu, și rămâne gravidă. Astfel, în 1898, la Palatul Cuza se naşte istoricul Gheorghe I. Brătianu.

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: