Bogate în peisaje spectaculoase și diversitate biologică, parcurile naturale ale României reprezintă o atracție turistică importantă pentru miile de turiști care ne vizitează țara în fiecare an.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”108″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Lacul Roșu
Cel mai mare lac de munte din România este Lacul Roșu. Acesta s-a format în 1837 la poalele Muntelui Hășmașul Mare, atunci când ploile abundente au provocat alunecări pe Muntele Ghilcoș, blocând zona Licaș, Oii și cea a pârâului. Cu o suprafață de 11 km2 și o adâncime maximă de 10 m, lacul se află la o altitudine de 980 m.
Numele său provine din componenta roșiatică depusă de sedimentele din zonă, bogată în oxizi de fier și hidroxizi de fier, precum și din reflexia Vârfului Suhardului Mic pe suprafața sa. Situat în Parcul Național Cheile Bicazului, Lacul Roșu este una dintre cele mai complexe rezervații naturale din țară.
Parcul Național Ceahlău
Muntele Ceahlău este cel mai important masiv din centrul Carpaților Orientali. Ascensiunile încep de la Cabana Izvorul Muntelui pe partea estică a muntelui, de la stațiunea Durau sau din comuna Ceahlău la nord-vest sau la sud de Bicazul Ardelean.
În partea de vest a municipiului Ceahlău, zonele din văile Martin și Bistrei oferă o varietate de trasee turistice. Alte atracții includ rezervația Naturală Botanică Polița cu Crini, rezervația științifică naturală Ocolașul Mare, cascada Duruitoarea și Avenul Mare.
Parcul Național Munții Rodnei
UNESCO a desemnat acest parc național o rezervație a biosferei pentru abundența caracteristicilor sale glaciare și a celor crionice – lacuri, văi și cercuri glaciare precum și pentru bogăția de specii de floră și faună din zonă. Aici se află localizat Izvorul Cailor, cea mai înaltă cascadă din România, care coboară în trepte de 90 de metri.
Munții poartă semne de excelență conservate din epoca de gheață cuaternară, exemple fine de modelare glaciară și lacuri, peșteri cu galerii și cascade spectaculoase. Parcul Național Munții Rodnei se află la confluența a două zone de influență climatică – Baltic și Oceanic.
Această locație, combinată cu o diferență de altitudine de peste 1.600m include cel mai înalt vârf, Pietrosu Mare care atinge altitudinea de 2.303m și unde flora și fauna sunt extrem de bogate. Activitățile de agrement disponibile aici includ turismul cultural, terapiile SPA și agroturismul.
Parcul natural Bucegi
Caracterul complex al parcului natural Bucegi sprijină numeroase forme de recreere: drumeții pe trasee marcate, cu un ghid turistic autorizat, alpinism pe suprafață de aproximativ 280 de trasee, speologie, fotografie, filmare, sporturi de iarna si ciclism montan pe drumurile publice ale parcului.
Vârful Omu, aflat la o înălțime de la 2.505m este cel mai înalt vârf al Munților Bucegi. Simbolul său principal este reprezentat de Sfinx și Babele, un monument admirat de localnici și turiști. Peisajele variate ale parcului, sculptate din conglomerate calcaroase, structura sa geologică și altitudinea sa de 2.000m îi conferă un plus de valoare geografică și turistică.
În această zonă există o floră bogată și diversă cu peste 3.500 de specii cunoscute de plante, majoritatea protejate prin lege. Și fauna este foarte diversificată, cu aproximativ 3.000 de specii cunoscute de animale.