Cetatea Feldioara este situata in localitatea cu acelasi nume in judetul Brasov.
A fost atestata documentar in secolul al XIII-lea, istoricii sustinand ca a fost construita de catre cavalerii teutoni, intre anii 1211-1225, desi nu toate cercetarile arheologice nu sustin aceasta teorie. Cavalerii teutoni s-au asezat in acest tinut datorita vointei regelui Ungariei Andrei al II-lea, cu scopul de a pazii teritoriile regatului de invaziile cumanilor.
In urma invaziei tatare cetatea este devastata, insa este reconstruita, fiind intarita cu o incinta ovala, console cu barne, turnuri de aparare si un santde piatra.
Bine de stiut:
Numele actual provine din cuvantul maghiar „földvár „si inseamna „cetate de pamant”.
Istoric Cetatea Feldioara din comuna Feldioara:
- Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017.
- Denumirea în maghiară localității este „Föld-Vár„, cu semnificația de „cetate de pământ„, iar în germană Marienburg cu înțelesul de „Cetatea Mariei„. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni.
- Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.
- Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor.
- În anul 2013, CJ BV a preluat de la Primăria Feldioara administrarea lucrărilor de restaurare, proiect început de primărie tot în acel an. CJ BV a asigurat finanțarea întregului proiect de restaurare. Cheltuielile de restaurare au totalizat 12.379.295,67 lei – SC. Euras SRL, Satu Mare.
- S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum și zidul Zwinger de protecție. Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene.
- S-a reconstruit fântâna a cărei adâncime este de circa 70 de metri și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. Din cauza faptului că forma cetății nu a fost cunoscută în totalitate, s-au reconstruit doar zidurile și turnurile despre care au rămas informații de natură istorică cu privire la cum au arătat ele în trecut. S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. La injectările care au fost făcute la zidărie și la refacerea suprafețelor degradate ale tencuielilor, s-a folosit un var hidraulic special ce conține materie primă extrasă din Munții Dolomiți, importat din Italia.
- A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice.
- În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate și cele inițiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.
Obiective principale de vizitat la Cetatea Feldioara:
- Cetatea Feldioara
- Biserica Evanghelică din Feldioara
- Biserica Ortodoxă Feldioara
- Monumentul studenţilor eroi saşi
- Monumentul prizonierilor maghieri şi sovietici
- Biserica Evanghelică (fortificată) din Rotbav
- Lacul Rotbav – Zonă de agrement
Evenimente culturale / Obiceiuri şi tradiţii
- Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara, Ediţia a VIII-A, 8-9 septembrie 2018
- Sărbătoarea Rusaliilor, Ediţia a VII-A, Mai 2018
- Spiritul Iernii, Ediţia a VIII-A, Decembrie 2018
- Trandafirul din Cetate, a II-a ediţie, Mai 2018
- Fiii Satului Rotbav, Ediţia a II-a, 2017
- Târgul de Iarnă, an de an – 13 decembrie
- Târgul de Primăvară, an de an – 24 martie
- Comemorări la Monumentul prizonierilor maghiari şi sovietici
Program de vizitare Cetatea Feldioara:
- Miercuri – Duminică, interval orar: 10:00 – 18:00
Tarif vizitare Cetatea Feldioara:
- Adulţi – 15 lei
- Elevi, studenţi – 5 lei
- Pensionari – 5 lei
- În preţul biletului sunt incluse taxa foto şi video – Conform ANEXA NR 5 LA HCL NR 52 / 2017
În apropiere de Cetatea Feldioara mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
–
Contact Cetatea Feldioara din comuna Feldioara:
Tel: – 0268 265 075, Centru de Informare Turistică Feldioara
Email: – cetateafeldioara@yahoo.com / primariafeldioarabv@yahoo.com
Web: – www.viziteazafeldioara.ro / www.primaria-feldioara.ro
Adresa Cetatea Feldioara din comuna Feldioara:
Localitate: – Feldioara
Strada: – 1 Mai
GPS: –
Pagini oficiale de facebook:
*** Centru de informare turistică Feldioara – https://www.facebook.com/Centru-de-Informare-Turistica-Feldioara-422091824546588/
*** Primăria Feldioara – https://www.facebook.com/Primaria-Feldioara-524655547605400/
Cum se ajunge la Cetatea Feldioara:
–
[geo_mashup_map]
Galerie foto Cetatea Feldioara din comuna Feldioara:
Ai vizitat Cetatea Feldioara?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Cetatea Feldioara?