Casa Sfatului din Braşov reprezintă un veritabil monument istoric al Transilvaniei. Oricine a călcat prin Braşov nu are cum să nu observe măreţia Casei Sfatului.
Casa Sfatului a fost construită din nevoia de aparare a cetăţii Braşovului, dar şi diverselor scopuri comerciale. În preajma acesteia, negustorii străini ajunşi în Brasov îşi desfăceau în aceste locuri bagajele expuse spre vânzare.
Bine de ştiut:
În interiorul Casei Sfatului funcţionează astăzi Muzeul de Istorie al Braşovului.
Istoric Casa Sfatului din Braşov:
Casa Sfatului din Braşov a fost construită în secolul al XIV-lea, în anul 1420 şi se prezinta sub formă de tur.
Un avantaj al construirii Casei Sfatului este că aceasta clădire a servit de-a lungul timpului drept lăcaş pentru procese şi sedinţe ale sfatului popular. Tot aici, în anul 1550, a fost prezentată pentru prima dată o piesă de teatru celebră – „Abel vinde pe Cain”.
Cu timpul, o parte din Casa Sfatului trece în folosinţa breslelor cojocarilor, dar şi ale negustorilor de mătăsuri şi bijuterii.
În perioada 1525-1528, Casa Sfatului este completată cu cel mai înalt turn al cetăţii Braşov, de 58 metri. Alte patru turnuri mai mici îl înconjoară pe cel mai inalt. Din acest moment i se acordă oraşului dreptul de a acorda pedepsele capitale.
Ceasul din Casa Sfatului din Braşov are o vechime considerabilă, datând din anul 1523, fiind adus de către Georgius din Sighişoara.
De-a lungul timpului, clădirea a trecut printr-o serie numeroasă de încercări. Cea mai mare cumpănă a fost aceea a incendiului izbucnit în această zonă, care a cuprins întregul acoperiş al clădirii. Aceasta a fost reabilitată de mai multe ori, creându-se în aceste locuri chiar un mic sediu pentru pompieri, ce aveau scopul de a proteja clădirea.
Pe vremuri, Casa Sfatului găzduia o închisoare, foarte aproape de aceasta aflandu-se o spânzuratoare în care cei condamnaţi la moarte îşi găseau sfârşitul.
Obiective principale de vizitat Casa Sfatului:
De la armuri, monede, podoabe, unelte, arme reprezentative pentru Evul Mediu, obiecte casnice, la documente, hărţi, recuzită farmaceutică, costumaţii tradiţionale, instrumente muzicale etc
Program de vizitare Casa Sfatului:
Marţi – Duminică: 10:00 -18:00 Luni – închis.
Este de ştiut că ultimul bilet se eliberează la 17:30
Tarif vizitare Casa Sfatului:
Adulţi: 7 lei preşcolari/elevi/studenţi: 1.5 lei pensionari: 4 lei
Taxă de fotografiere: 25 lei Taxă de filmare: 35 lei.
În apropiere de Casa Sfatului mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
Casa Mureşenilor, Galeria de Artă Transilvania, Biserica Neagră, Filarmonica Braşov, Poarta Schei
Contact Casa Sfatului din Braşov:
Tel: 0268/472.363
Email: –
Web: http://istoriebv.ro/?page_id=50
Adresa Casa Sfatului din Braşov:
Localitatea: Braşov
Strada: Piaţa Sfatului nr. 30
GPS: 45°39′N 25°36′E
Cum se ajunge Casa Sfatului:
Se găseşte în centrul vechi al Braşovului, în Piaţa Sfatului
[geo_mashup_map]
Galerie foto Casa Sfatului din Braşov:
Ai vizitat Casa Sfatului?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Casa Sfatului?